Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Αρνήθηκε η ΝΔ διακομματικό προεδρείο στην Εξεταστική για λίστες Πέτσα, Opinion Poll

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με αντιπαραθέσεις ξεκίνησε η Εξεταστική για την λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις ύστερα από την απόφαση της ΝΔ να είναι μονοκομματικό το προεδρείο της Επιτροπής.

«Κάνατε το χειρότερο ξεκίνημα. Δεν ξεκινήσατε καλά», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ακροβατισμούς». Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν την πρόταση για διακομματικό προεδρείο.

Η ΝΔ υποστήριξε ότι δεν προβλέπεται να υπάρχει διακομματικό προεδρείο, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως τίθεται ζήτημα «ουσιαστικού σεβασμού» του άρθρου 68 παρ. 2 του Συντάγματος που προβλέπει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με πρόταση της αντιπολίτευσης.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν έχει προσαρμοστεί στο νέο Σύνταγμα. Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην έκδοση της Βουλής για το νέο Σύνταγμα υπογραμμίζει ότι η νέα διαδικασία είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού, επομένως θα μπορούσε η συμπολίτευση να απέχει από την ψηφοφορία, δίνοντας ανοχή στην εκλογή μελών του προεδρείου που προέρχονται από την αντιπολίτευση. Άλλωστε το άρθρο 34 του Κανονισμού της Βουλής, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν απαγορεύει στην συμπολίτευση να απέχει της ψηφοφορίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ φοβάται

Με δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Εξεταστική υπογραμμίζουν ότι «η ΝΔ αρνήθηκε με το καλημέρα, κατά την εκλογή του προεδρείου, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτό, με προφάσεις και προσχήματα, τη στιγμή που ούτε ο κανονισμός της βουλής το απαγορεύει αλλά και το αναθεωρημένο Σύνταγμα το επιτάσσει. Απομονωμένη πολιτικά η ΝΔ απέρριψε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση! Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και την χειραγώγηση των ΜΜΕ με αδιαφάνεια από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Πρόεδρος της Εξεταστικής εξελέγη ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Υψηλάντης και γραμματέας ο Παναγιώτης Μελάς, προερχόμενοι όλοι από την πλειοψηφία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ