Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Μητσοτάκης για μείωση τιμών: Ζήσε Μάη μου – Ανακοίνωσε επιδόματα ψίχουλα – 250 ευρώ σε συνταξιούχους, ΑμεΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τον Απρίλιο και μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή δίνοντας επίδομα 250 ευρώ (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επί μνημονίων έδινε 500 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εκτιμούσε πως η αποκλιμάκωση θα ξεκινούσε τον Δεκέμβριο, μετά το πρώτο τρίμηνο και τώρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει «μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022». Ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι στην Ελλάδα «το καλάθι παραμένει φτηνότερο».

Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε 3 μέτρα ενίσχυσης:

-όπως συνέβη το 2020 περίπου 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Περίπου 900 ευρώ θα καταβληθούν αμέσως το Δεκέμβριο

-όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.

-το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί στους 173.000 συμπολίτες με αναπηρία

«Η πρώτη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία παγκόσμια αύξηση τιμών. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση που ανέβασε τον πληθωρισμό και τις τιμές. Γι’ αυτούς, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς, ανέβηκαν οι τιμές στην ενέργεια», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε πως «οικονομολόγοι λένε ότι το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο», αλλά «υπάρχει και άλλη άποψη που ισχυρίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα μίας εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της πρώτης άποψης και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά διστακτική να αυξήσει τα επιτόκια. Με αυτή την άποψη συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό το καλάθι παραμένει φτηνότερο. Η αύξηση είναι 0,1%»!

«Η εθνική άμυνα στο επίπεδο των ανατιμήσεων δεν έτυχε, αλλά πέτυχε», υποστήριξε, επιμένοντας ότι «αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, κατά την άποψή μας πρόσκαιρο, φαινόμενο που η κυβέρνηση απαντά». Όπως είπε, «το συνολικό ποσό που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση αγγίζει τα 700 εκατ., είναι 680 εκατ. για την ακρίβεια. Αν κάνετε έναν αναλογισμό θα δείτε ότι είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Και το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι διπλάσιο». Σημείωσε ακόμη ότι το 2022 θα υπάρξουν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ρόλο της ΔΕΗ που πλέον δεν ανήκει στο Δημόσιο, λέγοντας ότι «μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων και να στηρίξει τους καταναλωτές της και να συμπαρασύρει τους ανταγωνιστές της». «Η στήριξη δεν αφορά μόνο τις τιμές αλλά και τον τρόπο πληρωμής», πρόσθεσε αναφερόμενος στη δυνατότητα αποπληρωμής των υψηλών τιμολογίων με δόσεις…

Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Π. Σάντσεθ επειδή συζητά με τον Ερντογάν για να κατασκευάσει πολεμικά πλοία της Τουρκίας, και επέπληξε τον Αλ. Τσίπρα γι’ αυτό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «με ρωτήσατε αν είναι φίλος μου; Εξ όσων θυμάμαι εσείς επιδιώκατε να συναντηθείτε και πηγαίνατε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».
ΑπάντησηΠροώθηση

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ