Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο των 2 δισ. ευρώ στο Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκανδαλώδη ζημία του ελληνικού Δημοσίου από την ανάθεση σε ισραηλινή εταιρεία της δημιουργίας του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας κατήγγειλε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιώντας με Ειδικό Δικαστήριο. Σε μία παρέμβαση με νόημα ο πρ. πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας στέλνοντας το μήνυμα: «μην διανοειθείτε».

«Μη διανοηθείτε να μη φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή. Να πάρουν απόφαση οι βουλευτές. Μην κρυφτείτε πίσω από το γενικότερο πλαίσιο μίας αμυντικής συμφωνίας», είπε και πρόσθεσε: «μην υπογράψετε αυτή τη σύμβαση έχοντας στο μυαλό σας ότι θα κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από κάποιο ΚΥΣΕΑ. Γιατί την επόμενη φορά που θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό στη Βουλή, δεν θα έρθει ως επίκαιρη επερώτηση, αλλά ως θέμα διερεύνησης ευθυνών όπως ορίζει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης Δημοσίου χρήματος».

«Μην ξεχνάτε ότι δεν θα είστε ισόβια στη διακυβέρνηση του τόπου με την αλαζονεία της εξουσίας που έχετε. Όποτε και αν κάνετε εκλογές θα δείτε την πραγματική δημοσκόπηση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε με νόημα στον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο: «μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει παραγραφή, έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα. Αυτήν την πρωτοφανή ζημία του Δημοσίου δεν θα αφήσουμε έτσι ως αυριανή κυβέρνηση». Όπως ανέφερε η συνολική ζημία του Δημοσίου είναι άνω του 1 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας (περίπου 50 εκατ. το χρόνο).

«Η αγορά 10-12 εκπαιδευτικών αεροσκαφών έχει κόστος σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Και το συνολικό κόστος υποστήριξης και αναβάθμισης δεν θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. σε βάθος 20ετίας. Και σεις δίνετε 2 δισ. για να αγοράσει τα αεροσκάφη μία ισραηλινή εταιρία, γιατί δεν τα έχει, και να μας τα δώσει leasing. Τι λογική έχει αυτό; Στην πρώτη τριετία τα χρήματα που θα δοθούν από το Δημόσιο φθάνουν για να αγοράσουμε τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε εμφατικά: «αυτό που κάνετε είναι σαν να θέλει κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο, και αντί να το αγοράσει, να δίνει σε κάποιον διπλάσιο ποσό της αξίας του και μετά να το παίρνει σε leasing».

«Τα λέω να ακούει ο υπουργός. Τα λέω για να τα ακούει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μαξίμου ΑΕ, όπως είπε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ο πολιτικός σας προϊστάμενος κύρις Παναγιωτόπουλε. Τα λέγω για να τα ακούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο Υπουτργεία Εθνικής Άμυνας που έχουν χειριστεί την υπόθεση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε με νόημα πως «γνωρίζω το θέμα καλά προσωπικά, το χειρίστηκα ως πρωθυπουργός το 2019. Γνωρίζω λεπτομέρειες και σας προειδοποιώ. Μην προχωρήσετε σε μία σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς το Δημόσιο».

Διαβάστε ακόμη:

«Καπέλο» 475 εκατ. ευρώ στο Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ