Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Κόλαφος από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τις αποσπάσεις δικαστικών στο γραφείο του Πικραμμένου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έντονα αντιδρά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το δρόμο για αποσπάσεις εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει τη διάταξη ως «καινοφανή και αδιανόητη», επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα επιτρέπονταν αποσπάσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης για υποβοήθηση του νομοθετικού έργου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση για απόσπαση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος δεν έχει τέτοια καθήκοντα».

«Την ίδια στιγμή που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξαγγέλλει αλλαγές στην αξιολόγηση των Δικαστικών Λειτουργών έχοντας ήδη διατυπώσει από καιρό τις θέσεις του για την εισαγωγή του θεσμού του Δικαστή επί θητεία, τη μείωση του αριθμού Δικαστών και Δικαστηρίων και την επετηρίδα, η τροπολογία μας προετοιμάζει για τον σχεδιασμό που γίνεται ερήμην μας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία επισημαίνει ότι βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και ενημερώνει τη Διεθνή Ένωση Δικαστών για το θέμα.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο Νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες, τροποποιείται η παράγραφος 6 του άρθρου 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και δίνεται πλέον η δυνατότητα απόσπασης δικαστικών λειτουργών και στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένου.

Χαρακτηριστικό της έντονης ενόχλησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είναι το γεγονός ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε μια φορά ο Παναγιώτης Πικραμένος με το όνομά του παρά μόνον με την κυβερνητική του ιδιότητα, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Με το άρθρο 5 της τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο Νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες, τροποποιείται η παράγραφος 6 του άρθρου 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και δίνεται πλέον η δυνατότητα απόσπασης δικαστικών λειτουργών και στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Η διάταξη είναι καινοφανής και αδιανόητη. Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν αποσπάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για υποβοήθηση του νομοθετικού έργου. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογητική βάση για απόσπαση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ο οποίος δεν έχει τέτοια καθήκοντα.

Σε μια περίοδο που οι Δικαστικές Ενώσεις είναι αποκλεισμένες από την Κυβέρνηση και δεν γνωρίζουν τις αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, την ίδια στιγμή που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξαγγέλλει αλλαγές στην αξιολόγηση των Δικαστικών Λειτουργών έχοντας ήδη διατυπώσει από καιρό τις θέσεις του για την εισαγωγή του θεσμού του Δικαστή επί θητεία, τη μείωση του αριθμού Δικαστών και Δικαστηρίων και την επετηρίδα, η παραπάνω τροπολογία μας προετοιμάζει για τον σχεδιασμό που γίνεται ερήμην μας.

Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και ενημερώνουμε διαρκώς την Διεθνή Ένωση Δικαστών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ