Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις συμπληγάδες ακρίβειας και πανδημίας κάνει «φροντιστήριο» σε βουλευτές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Φροντιστήριο» στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς βλέπει τα σύννεφα να πυκνώνουν πάνω από το Μαξίμου, εξαιτίας της δραματικής τροπής που έχει πάρει η πανδημία, των συνεπειών της ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά.

Τον πρωθυπουργό προβληματίζει η στάση των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση του, που αλλάζει ραγδαία, η κριτική που δέχεται από το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Τι είπε στο «φροντιστήριο» των βουλευτών ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών, τις οποίες εισπράττουν οι βουλευτές του, κυρίως για τις συνέπειες που θα έχει στο εμπόριο και στην εστίαση ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων, αλλά και στον φόβο που προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας.

Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το κύμα της πανδημίας αυτή τη φορά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, «καθώς το εμβόλιο κάνει τη διαφορά και αφήνει ανοιχτή την οικονομία να παράγει και την κοινωνία να λειτουργεί».

Ο πρωθυπουργός υπέδειξε στους βουλευτές τους άξονες των απαντήσεων που πρέπει να δίνουν στους πολίτες που ρωτούν γιατί έχουμε αυτή τη νέα έξαρση:

Με το εμβόλιο μπορεί να λειτουργεί η οικονομία, δεν θα υπάρξει άλλο lockdown και οι εμβολιασμένοι δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Αντίθετα, είπε, οι ανεμβολίαστοι θα προστατεύονται με πολλά τεστ. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι ενισχύεται το ΕΣΥ -«είναι διαρκής η ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά στις περιφέρειες που πιέζονται», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους όπου υπάρχουν ελλείψεις». Μόνο που δεν απάντησε στο βασικό ερώτημα: Τί ακριβώς έκανε η κυβέρνηση, ενώ ήταν απολύτως αναμενόμενη η νέα έξαρση της πανδημίας. Κατά την προσφιλή του τακτική περιορίστηκε στην περιγραφή μίας εικονικής πραγματικότητας, κατά την οποία το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και είναι στελεχωμένο…

Βεβαίως δεν πρόκειται παρά για απαντήσεις που αφορούν στη διαχείριση των κρίσεων από τους βουλευτές, αλλά και στις αγωνίες που έχει ο ίδιος ο ένοικος του Μαξίμου για το 2022.

Πώς η κάλπη στο ΚΙΝΑΛ οδηγεί σε πρόωρες εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκμυστηρευτεί στον στενό κύκλο των συνεργατών του ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι συνάρτηση της πανδημίας και της κατάστασης της οικονομίας, αλλά και του αποτελέσματος των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Αν οι κάλπες στο ΚΙΝΑΛ αναδείξουν νικητή τον κύριο Λοβέρδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα έχει έναν πιθανό συνομιλητή μετά τις πρόωρες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα στις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ θα φέρει τον πρωθυπουργό σε πιο δύσκολη θέση.

Η ακρίβεια «ψαλιδίζει» τα όνειρα Μητσοτάκη για «εκρηκτική ανάκαμψη»

Θέση που θα είναι ακόμα πιο δυσχερής με δεδομένη την ακρίβεια, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά, που είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση της οικονομίας, τουλάχιστον για τους προσεχείς μήνες.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι μετά την άνοιξη θα μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και θα εκτονωθεί η πίεση που αισθάνονται τα νοικοκυριά, πράγμα που θα τού επιτρέψει να μιλήσει για «εκρηκτική ανάκαμψη» και να πάει στις κάλπες με αυτό το αφήγημα. Αλλά όσο ο λογαριασμός που πληρώνουν οι πολίτες παραμένει αφόρητος, ψαλιδίζονται και τα πρωθυπουργικά όνειρα…

Πανδημία: Το πρωθυπουργικό «τελευταίο μίλι» είναι μαραθώνιος

Η άνοιξη είναι ορόσημο και για την εικόνα της πανδημίας. Το επιτελείο του Μαξίμου ήλπιζε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα στο μέτωπο αυτό, αλλά όσοι στοιχιμάτιζαν ότι μετά τον χειμώνα θα βλέπαμε «φως στην άκρη του τούνελ» αναθεωρούν τις απόψεις τους και επικρατούν πιο ρεαλιστικές απόψεις: Το πρωθυπουργικό «τελευταίο μίλι» της πανδημίας αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Με κίνδυνο το «μητσοτάκειο μίλι» να γίνει μαραθώνιος…

Η πανδημία στοιχίζει στην δημοφιλία της κυβέρνησης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, ο οποίος όσο κι αν προσπαθεί να επιρρίψει στους πολίτες την ευθύνη για την διασπορά, τελικά αποδεικνύεται ότι απευθύνεται σε ένα ακροατήριο κορεσμένο από υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις πως «όλα είναι υπό έλεγχο».

Οι παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών στον δημόσιο διάλογο συνίστανται στην ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, όμως πολλά στελέχη και μέλη της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας απευθύνονται σε ένα ακροατήριο αρνητών, οι οποίοι δεν δείχνουν καμία πρόθεση επανεξέτασης της στάσης τους. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα ισορροπίας για τον κύριο Μητσοτάκη, που πρέπει να πείσει ως πρωθυπουργός ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός, αλλά να κλείσει και το μάτι στους αρνητές, που είναι μία σοβαρή δεξαμενή ψήφων για το κόμμα του.

Έρχεται αύξηση του κόστους δανεισμού

Στο μέτωπο της οικονομίας, εκτός από τις άμεσες συνέπειες του εκρηκτικού συνδυασμού ακρίβειας-πανδημίας, ανησυχία προκαλεί και άλλος ένας παράγοντας: στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που τρέχει για να στηριχθούν οι εθνικές οικονομίες από τις πιέσεις που δέχτηκαν λόγω της πανδημίας. Η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ήταν μία σημαντική ένεση τους τελευταίους μήνες, αλλά όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα.

Αν δεν βρεθεί κάποια άλλη δεξαμενή στήριξης, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και θα αναγκαστούμε να δανειστούμε και πάλι πολύ ακριβά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διόγκωση του χρέους.

Γίνεται ανάπτυξη με υποσχέσεις για επενδύσεις ξένων;

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει άλλες δεξαμενές ρευστότητας και γι αυτό οι επιτελείς του στρέφουν την προσοχή σε κράτη που διαθέτουν ρευστότητα ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Οι τομείς στους οποίους ποντάρει το Μαξίμου είναι η λεγόμενη πράσινη οικονομία και η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Γι αυτό ο κύριος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία διερευνήθηκε η δυνατότητα επενδύσεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πράσινη οικονομία και με τις ίδιες προσδοκίες σήμερα υποδέχεται τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν μπιν Άχμαντ Σουλτάν αλ Τζάμπερ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισιοδοξεί ότι μέσα από αυτό το σκηνικό ασφυκτικής πίεσης θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια του έτσι ώστε να διακηρύξει ότι τα δύσκολα πέρασαν και να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όμως όσο τα προβλήματα επιμένουν, τόσο επανεξετάζονται (και απομακρύνονται) τα σενάρια για κάλπες, κάτι που δίνει πολύτιμο χρόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να εντείνουν τις πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ