Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Μπάχαλο στη ΝΔ για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων – Υπέρ, κατά και… λευκή πετσέτα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς ενώ η πανδημία καλπάζει, υπουργοί και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε κρίσιμα επαγγέλματα λόγω της επαφής τους με το κοινό.

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου την ώρα που υπουργικά στελέχη και βουλευτές διατυπώνουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το αν θα βοηθούσε ένα τέτοιο μέτρο στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

«Η υποχρεωτικότητα δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις επιλογές» ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Οικονόμου. «Τα ποσοστά εμβολιασμού στους χώρους που κατά καιρούς κουβεντιάζουμε είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν να πει κανείς ότι με την υποχρεωτικότητα θα άλλαζαν πολύ τα πράγματα» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Μόλις μια ημέρα νωρίτερα, όμως,ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε αφήσει ανοικτό να διευρυνθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με κυβερνητική απόφαση. «Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, απαντώντας σε εκκλήσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας σήκωσε τα χέρια ψηλά: «Επτά με επτάμιση εκατομμύρια πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν φυσική ανοσία. Πρέπει να πάνε και οι υπόλοιποι να εμβολιαστούν αλλά όσοι δεν θέλουν να πάνε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «δεν ζούμε σε μια απολυταρχική κοινωνία».

Υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ιδίως στους εργαζόμενους της εστίασης, τάχθηκε, όμως, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Βαρτζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο μοναδικός τρόπος για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού «είναι η υποχρεωτικότητα σε μεγάλες ομάδες» και έφερε ως παράδειγμα το χώρο της εστίασης, γράφει η Ναυτεμπορική. Πρότεινε επίσης να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των δημοσίων υπαλλήλων και των ιερέων. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι ο κ. Βαρτζόπουλος είχε προτείνει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά το προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη πήρε την αντίθετη θέση αναφέροντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για περισσότερους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. «Έχουμε εξαντλήσει τα όριά μας στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Επομένως, πρέπει να επιστρέψουμε στην πειθώ» δήλωσε η πρώην υπουργός της ΝΔ σε συνέντευξή της.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επισήμανε ότι «η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έχει εξαντλήσει τα όριά της». «Οι περισσότερες υποχρεωτικότητες προκαλούν μεγαλύτερες αντιδράσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ