Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η χώρα μας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει στο μέλλον ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας. Η σταθερότητα και η ευημερία της χώρας αυτής είναι και προς το συμφέρον μας. Άλλωστε, η Ελλάδα δεν τρέφει καμία διεκδίκηση από τη βόρεια γείτονά της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο, Κώστα Μελισσόπουλο.

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, που ήταν αρνητικό για τον Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πως «δεν έχουμε κανένα λόγο να μιλούμε για τα εσωτερικά ζητήματα της Βόρειας Μακεδονίας. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες».

Ο κ. Δένδιας στην ίδια συνέντευξη τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε έντονες αντιρρήσεις για συγκεκριμένα σημεία της, για τα οποία προειδοποίησε για τις συνέπειες με τον πλέον θεσμικό τρόπο, στη Βουλή των Ελλήνων. Αλλά δεν απέκρυψε μετά την ψήφισή της, όπως και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι θα την εφαρμόσει».

Υποστήριξε, επίσης ότι στις επαφές, που είχε «τα δύο βασικά ζητήματα που μου έθεσαν οι συνομιλητές μου είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας και πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς, όπως Οικονομία, Επενδύσεις, Ενέργεια, Μεταφορές και Άμυνα. Η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής μας χώρας από την Πολεμική μας Αεροπορία είναι ήδη μία απτή απόδειξη για το αμοιβαίο όφελος που μπορεί να υπάρξει».

Αναφερόμενος στην Τουρκία υποστήριξε πως «με τη νέο-οθωμανική επεκτατική πολιτική της έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με το σύνολο, σχεδόν, των κρατών της άμεσης γειτονίας της. Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταξύ πολλών ήταν η παρενόχληση, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από την Τουρκία του ερευνητικού σκάφους “Nautical Geo”, το οποίο βρισκόταν εντός οριοθετημένης ελληνικής αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, με τον ισχυρισμό ότι το εν λόγω σημείο αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ