Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

«Στραβά αρμενίζουμε», λένε τώρα και οι δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενα ενδιαφέρον πολιτικό εύρημα υπάρχει στην τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις, η οποία σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, καταγράφει τις στάσεις και τις απόψεις των Ελλήνων.

Αν και η έρευνα επικεντρώνεται στη στάση των πολιτών απέναντι στην πανδημία και τα εμβόλια, από τα επιμέρους ευρήματα προκύπτει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι μοιρασμένοι σε δυο κατηγορίες: οι μισοί πιστεύουν ότι η χώρα μας πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι υπόλοιποι πιστεύουν το αντίθετο.

Οπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα η διαφορά στις απαντήσεις από παλαιότερες μετρήσεις της ίδιας εταιρείας είναι τεράστια. Είναι προφανές ότι τα παραμύθια για «επιτελικό κράτος», «άριστους» της κυβέρνησης κ.λπ. τελειώνουν.

Covid Synopsis2 1 e1636277302456
Πηγή: διαΝΕΟσις

Παρ’ όλες τις λίστες Πέτσα, τα εξαντλητικά λίφτινγκ και τη συμμαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πλειονότητα των καναλαρχών, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Δεν χρειάζεται και πολύ άλλωστε. Οι εκατοντάδες νεκροί από την πανδημία κάθε εβδομάδα, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και οι τρομακτικές αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα είναι μπροστά τους. Και ενώ ο πρωθυπουργός χαιρετά ανέμελα από το βαρκάκι στη Ρόδο (φωτογραφία), τα προβλήματα συσσωρεύονται.

Ηλικιακές διαφορές

Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο μοιρασμένες όλες οι υποομάδες του πληθυσμού που απάντησαν στο παραπάνω ερώτημα. Ένας σημαντικός παράγοντας που διαφοροποιεί το αποτέλεσμα είναι η ηλικία: οι πολίτες ηλικίας άνω των 65 που πιστεύουν ότι πάμε προς την σωστή κατεύθυνση είναι υπερδιπλάσιοι από τους συνομηλίκους τους που πιστεύουν το αντίθετο.

Στις ηλικίες 17-39, όμως, τα ποσοστά είναι ακριβώς ανάποδα. Η στάση των νεότερων είναι γενικά πιο απαισιόδοξη για σχεδόν όλα τα θέματα της πανδημίας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από άλλες έρευνες και για άλλα θέματα, και αξίζει περαιτέρω διερεύνησης. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι οι μισοί εμβολιασμένοι πολίτες πιστεύουν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ 7 στους 10 ανεμβολίαστους πιστεύουν ότι πηγαίνουμε προς την λάθος.

Κυρίαρχα συναισθήματα στους Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα, παραμένουν σταθερά η αβεβαιότητα (40%) και η ανασφάλεια (31%) και τελευταία η ντροπή (7%) και η αυτοπεποίθηση (5%).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ