Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

«Κλέβει» την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ο Μητσοτάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπροστά παίρνει η κυβέρνηση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο στους αγρότες, υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς, τις προτάσεις Αλέξη Τσίπρα, που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών, οι οποίοι ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές για να κατέβουν στους δρόμους, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, στις 8.30 π.μ., θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό σχετικά με την εξειδίκευση του μέτρου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Η κυβερνητική αυτή απόφαση έρχεται σε μία στιγμή, με συσσωρευμένα αγροτικά προβλήματα λόγω της ιλιγγιώδους αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, της μη διάθεσης της παραγωγής λόγω Covid-19 και των παραλογισμών στην κατανομή των βοσκοτόπων.

Σε ορισμένα βασικά προϊόντα, όπως το γάλα, το χοίρειο κρέας, η τιμή παραγωγού έχει καταρρεύσει, ενώ ανατιμήσεις για τους καταναλωτές υπάρχουν παντού, χωρίς να μπορεί να πάρει το παραμικρό ο Έλληνας παραγωγός.

Σ΄αυτό το ζοφερό τοπίο έρχεται να προστεθεί η μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων, που έχουν υποστεί χιλιάδες παραγωγοί, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στον ήδη βεβαρυμένο αγροτικό χώρο, ο οποίος κατά μέσον όρο στηρίζει την παραγωγή σε αναλογία 4 προς 10. Την ίδια στιγμή σφοδρές αντιδράσεις προξενεί κι ο νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές, που οι παραγωγοί, τον θεωρούν ταφόπλακα, για την διάθεση των προϊόντων τους.

Έτσι, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά ότι δεν έχουν προτάσεις για τον αγροτικό χώρο, έρχεται να υιοθετήσει τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το αγροτικό πετρέλαιο, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα του κόστους παραγωγής.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ