Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

KKE: Επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η πανδημία και οι βαριές συνέπειές της στο λαό, στους ανθρώπους που νόσησαν από τον κορονοϊό, αλλά και σε αυτούς με άλλες παθήσεις, αποκαλύπτουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων με την πολιτική τους για τη λαϊκή υγεία. Με τη διαμόρφωση ενός συστήματος υγείας τελείως αναντίστοιχου με τις σημερινές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία. Και προσθέτουν ότι απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου.

Το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη επερώτηση επιδιώκει να επαναφέρει τη συζήτηση στους όρους που απαιτούνται για την προστασία της υγείας του λαού και να αναδείξει το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με κριτήριο τη δωρεάν εξασφάλιση όλων όσων απαιτούνται με ευθύνη του κράτους.

«Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και των παροχών με τα κριτήρια του “κόστους”, της “ανταποδοτικότητας”, της “επιχειρηματικότητας”, της “εμπορευματοποίησης”, της “ατομικής ευθύνης”, τα οξυμένα προβλήματα του λαού για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά συνεχώς επιδεινώνονται.
Ανεξάρτητα των επιμέρους “συνταγών” διαχείρισης που ακολούθησαν η μια μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις, προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων ως προϋπόθεση να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω της περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην επερώτησή τους.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στην επερώτηση είναι χαρακτηριστικά: Οι δαπάνες για την υγεία μεταξύ 2015 και 2019 φαίνεται πως αυξήθηκαν κατά 10,4%, αλλά η αύξηση προκύπτει από αύξηση των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων κατά 9,4%, ενώ η κρατική συμβολή περιορίστηκε στο 1%. Οι δαπάνες για τα νοσοκομεία από το κράτος μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 15,7%. Στο διάστημα 2012-2019 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50% αλλά η συμμετοχή των ασθενών μόνον για τα αποζημιούμενα φάρμακα αυξήθηκε κατά 52,8%. Με στοιχεία του 2017 η δαπάνη για την οδοντιατρική φροντίδα επιβάρυνε κατά 99,73% τις λαϊκές οικογένειες ενώ οι δημόσιες δαπάνες (κράτος και κοινωνική ασφάλιση) ήταν 0,27%.

Στοιχεία που δείχνουν την μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών, που στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων για την στήριξη του κεφαλαίου. «Η Κυβέρνηση από τη στιγμή που διαμορφώνει την πολιτική της στην υγεία με κριτήριο το «κόστος» των μέτρων στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δε μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ