Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Τι λένε οι δημοσιογράφοι και ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την αγωγή στο Facebook

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκδικάστηκε χθες ομαδική αγωγή τεσσάρων Ελλήνων δημοσιογράφων εναντίον του facebook. Οι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της λογοκρίνει παραβιάζοντας τις εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες για την ελευθερία του λόγου.

Νομικό εκπρόσωπο στη δικαστική διαδικασία οι τέσσερις έχουν τον συνταγματολόγο, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος μιλώντας στο tvxs τόνισε πως ήδη έχει καταγραφεί ένα σημαντικό γεγονός, το ότι παρέστει η πλατφόρμα με νομικό εκπρόσωπο στο δικαστήριο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής σε ανάλογες υποθέσεις που αφορούν προσφυγές εναντίον της, στο εξωτερικό».

Είναι η πρώτη φορά που η πλατφόρμα οδηγείται σε ελληνικό δικαστήριο από δημοσιογράφους που έζησαν τον αποκλεισμό του facebook με αφορμή αναρτήσεις τους, κάποιες από τις οποίες αφορούσαν άρθρα ή ρεπορτάζ τους. Oι τρεις από αυτούς, η Ευγενία Λουπάκη, ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης  ο Άρης Χατζηστεφάνου, εξήγησαν στο tvxs.gr την πολιτική σημασία αυτής της ενέργειας τους και εκθέτουν το παράδοξο ενός αλγορίθμου που «τιμωρεί» χρήστες συγκεκριμένων πολιτικών πεποιθήσεων, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά.

Γ. Κατρούγκαλος: Δεύτερη υπόθεση στην ΕΕ

«Αυτή είναι η δεύτερη παρόμοια δικαστική πρωτοβουλία στην ΕΕ. Έχουμε απόφαση από πολωνικό δικαστήριο που δικαίωσε τους αιτούντες. Εκεί ήταν μια ΜΚΟ που προσέφυγε, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ναρκωτικών. Βλακωδώς οι αλγόριθμοι, θεώρησαν ότι είναι υποστηρικτική στα ναρκωτικά και τέθηκαν οι αναρτήσεις της εκτός facebook» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Στην Πολωνία η υπόθεση δικάστηκε ερήμην, γιατί δεν παρέστει νομικός εκπρόσωπος του facebook. «Δεν παραστάθηκαν καθόλου. Χθες όμως, η εταιρεία εκπροσωπήθηκε στην δική μας υπόθεση από νομικό. Αυτό σημαίνει ότι το αντιμετωπίζουν σοβαρά» λέει ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος παραδέχεται, ότι η δικαίωση της ΜΚΟ στην Πολωνία δημιούργησε προηγούμενο, αλλά ωστόσο ασθενές. «Με τη δική μας υπόθεση αυτό θα ενισχυθεί» προσθέτει και συμπληρώνει πως υπάρχουν δύο θέματα στη λειτουργία της πλατφόρμας:

«Το ένα είναι η αδιαφάνεια των κανόνων, το άλλο είναι η αυθαιρεσία που προκύπτει από την έλλειψη του ανθρώπινου παράγοντα γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι. Υπάρχουν πολλές φορές βέβαια, που είναι εμφανές ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή. Υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί οι ίδιες οι πολυεθνικές να κάνουν αυτορρύθμιση. Πρέπει να υπάρχει δημόσια ρύθμιση και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να γίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Η ΕΕ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν να ασκήσουν έλεγχο».

Τι ζητούν από το facebook

«Θέλαμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι σε αυτό. Με «έκοβαν» για έναν μήνα και δεν μπορούσα να ρωτήσω καν γιατί. Εγώ έκανα ένσταση και σε ένα board, στο οποίο υποτίθεται μπορεί να προσφύγει κανείς για να εξηγήσει γιατί δεν ήταν δικαιολογημένο το κόψιμο σύμφωνα με τους όρους της κοινότητας. Καμία απάντηση. Ευχαριστούμε, θα το δούμε και θα σας ενημερώσουμε…  Η πρωτοβουλία ανήκει στον Γ. Κατρούγκαλο που μας κινητοποίησε και την απόφαση θα τη μάθουμε σε ένα μήνα» είπε η Ευγενία Λουπάκη, δημοσιογράφος στο Κόκκινο 105.5, την οποία μπλόκαρε το fb τέσσερις φορές και για διάρκεια ενός μήνα την κάθε φορά.

«Ζητάμε να «επιστρέψουν» οι αναρτήσεις μας στη θέση τους, να ζητήσει συγγνώμη η πλατφόρμα και εφόσον δικαιωθούμε από το δικαστήριο, 5.000 ευρώ αποζημίωση για κάθε μέρα που δεν αναρτούν ξανά τις λογοκριμένες αναρτήσεις μας», συμπλήρωσε.

Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης υπογραμμίζει πως αν κερδηθεί αυτή η δίκη, θα δημιουργηθεί προηγούμενο ώστε να μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης. «Η υπόθεση με ενδιαφέρει περισσότερο πολιτικά. Προχώρησα με τους υπόλοιπους συναδέλφους στην αγωγή για να πω, ότι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται την δεσπόζουσα θέση και παράγουν δίκαιο. Ελέγχουν μεγάλο κομμάτι της δημόσιας σφαίρας παραβιάζοντας βασικές ελευθερίες. Δεν ισχύει ο τοπικός και διεθνής νόμος αλλά οι κανόνες μιας αόρατης εταιρείας».

«Και οι δικηγόροι, προσπαθούν να πείσουν, ότι ο πολίτης δεν μπορεί να τα βάλει με την πλατφόρμα στην οποία δεν υπάρχει λογοδοσία. Άρα οι δικηγόροι αποδέχονται ότι δέχομαι ποινή και δεν έχω να προσφύγω κάπου. Κάνεις ένσταση και δεν σε ρωτάει καν για ποιο λόγο την κάνεις. Λέω με κατεβάσατε, γιατί; Μου απαντάνε ευχαριστούμε για το αίτημα θα το εξετάσουμε! Δεχόμαστε μηνύματα από ρομπότ. Για δισεκατομμύρια ανθρώπους δεν υπάρχει ο νόμος, αλλά ο νόμος του facebook», εξηγεί ο δημοσιογράφος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ