Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή: Κατώτεροι των περιστάσεων οι ηγέτες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατώτεροι των περιστάσεων αποδείχτηκαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, αφού περιορίστηκαν σε εκθέσεις ιδεών και ευχολόγια και δεν πήραν ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που απειλεί τον πλανήτη.

Τι έλεγε ο Μπόρις Τζόνσον και τι έκανε μετά τα βαρύγδουπα λόγια

Ο σύγχρονος πολιτισμός καταρρέει όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, αλλά ο ίδιος όταν τελείωσε η σύνοδος επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος για να επιστρέψει από τη Γλασκώβη στο Λονδίνο. Χρησιμοποίησε δηλαδή ένα μεταφορικό μέσο που επιβαρύνει το περιβάλλον περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Ενώ άλλοι ηγέτες έριξαν έναν … υπνάκο (όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν) ή προτίμησαν να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας με τη χρησιμοποίηση άνθρακα (όπως ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ).

joe biden cop26 ypnos 1

Οι συνθήκες διαβίωσης μπορεί να επιδεινωθούν ραγδαία, αν ο κόσμος δεν αλλάξει πορεία. «Αυτό το είδαμε με την κατάρρευση και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας … ισχύει και σήμερα», έλεγε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον πριν αρχίσει η Διάσκεψη. Και μετά τη Διάσκεψη είπε: «Μόλις 12 από τα μέλη της G20 δεσμεύθηκαν να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα ως το 2030 ή νωρίτερα. Δεν τηρήσαμε επίσης τη δέσμευσή μας να χορηγούμε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να υποστηρίξουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αναπτυχθούν με καθαρό και βιώσιμο τρόπο».

Η μετάθεση του προβλήματος στην επόμενη γενιά

Η ουσία είναι ότι δεν τέθηκε καμία ξεκάθαρη προθεσμία ούτε για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, ούτε για τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρισμού με την καύση άνθρακα. Η προθεσμία για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου στις εκπομπές αερίων στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου παραμένει εσκεμμένα αόριστη: ο στόχος μετατίθεται περί «τα μέσα του αιώνα».

w01 130731w0182413COP2600

Αντιθέτως, οι ηγέτες αρκέστηκαν σε υποσχέσεις: Είπαν πως οι είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφεύγουν την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση άνθρακα, αλλά «λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες», με σκοπό την επιτάχυνση της προοδευτικής εγκατάλειψης του ώστε να τηρηθούν οι στόχοι για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας «που τέθηκαν με τη συμφωνία του Παρισιού» το 2015. Ο όρος «ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες», αφήνει ανοιχτό το πεδίο στον καθένα να επικαλεστεί εθνικούς λόγους για να αδιαφορήσει για το κλίμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβλέποντας το αδιέξοδο, ήδη από την Σύνοδο κορυφής της G20, στη Ρώμη, επέλεξε να κατηγορήσει τη Μόσχα και το Πεκίνο για την αοριστία των διατυπώσεων, αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος «πρέπει να είναι απογοητευμένος».

Η Κίνα αυξάνει την παραγωγή άνθρακα

Η Κίνα, η χώρα που εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επανέλαβε στόχους που έχει ανακοινώσει ήδη. Θα αφήσει τις εκπομπές να αυξάνονται ως το 2030 και σκοπεύει να φθάσει στην κλιματική ουδετερότητα το 2060. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τα πλούσια κράτη να «δώσουν το παράδειγμα» πρώτα. Καθώς η κινεζική οικονομία υφίσταται πιέσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, οι αρχές ενέκριναν την επαναλειτουργία των ορυχείων άνθρακα. Από τα μέσα Οκτωβρίου, η ημερήσια παραγωγή άνθρακα ξεπέρασε τους 11,5 εκατ. τόνους, ανέφερε την Κυριακή η ισχυρή υπηρεσία κεντρικού σχεδιασμού. Πρόκειται για αύξηση κατά 1,1 εκατομμύρια τόνους από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσία δεσμεύεται, αλλά με στόχο το 2060

Η Ρωσία δεσμεύτηκε να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα, αλλά με στόχο το 2060. Ενώ η Ινδία, που κατατάσσεται στην τέταρτη θέση ως προς τις εκπομπές, μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αρνείται να αναλάβει σαφή δέσμευση για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να κρίνει πως την ευθύνη την έχουν κατά κύριο λόγο οι πλουσιότερες χώρες.

Αλλά ακόμη κι αν τα εθνικά σχέδια δράσης εφαρμοστούν κατά γράμμα, οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 16% ως το 2030, ενώ θα απαιτείτο να μειωθούν κατά 45% για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 ° Κελσίου, όπως είχε συμφωνηθεί στο Παρίσι.

«Έχουμε πλέον φθάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να παζαρεύουμε για το κλίμα», προειδοποίησε η Φριντερίκε Ρέντερ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Citizen. Οι ηγέτες της G20, προτίμησαν «ημίμετρα αντί για σθεναρές ενέργειες», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι κάνουν λογαριασμό με ταμειακή μηχανή…

Όσο για τους Ευρωπαίους… Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Μέρκελ, τάχθηκε  υπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την οποία χαρακτήρισε αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πρώτη ημέρα της κρίσιμης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα. Και ζήτησε περαιτέρω συζήτηση του θέματος… Η επιλογή για τους Ευρωπαίους είναι σαφής: τα οικονομικά εργαλεία. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι δύσκολες στο κλαμπ που είναι στην τρίτη θέση του παγκόσμιου χάρτη με τις χώρες που μολύνουν τον πλανήτη. Θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις για να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, είπε η γερμανίδα καγκελάριος και αναφέρθηκε στην εκτίμηση του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Μπαν Γκι Μουν, ότι θα απαιτηθεί χρηματοδότηση 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

Ενώ η 95χροινη βασίλισσα Ελισάβετ, που δεν παρέστη στη Διάσκεψη επειδή οι γιατροί της είπαν πως πρέπει να ξεκουραστεί, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την κλιματική αλλαγή ότι «η ώρα για λόγια έχει πλέον περάσει στην ώρα για δράση».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα: Άλλοι πρέπει να λύσουν το πρόβλημα

Η επιστήμη και η τεχνολογία θα λύσουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. «Αυτό θα εκπληρωθεί από εκείνους που ειλικρινά δεν βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε αυτήν την αίθουσα. Θα είναι οι επιστήμονές μας, οι τεχνολόγοι μας, οι μηχανικοί μας, οι επιχειρηματίες μας, οι βιομήχανοί μας και οι χρηματοδότες μας που θα χαράξουν πραγματικά μια πορεία για να φθάσουν στο καθαρό μηδέν», είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, στη Διάσκεψη της COP26.

Οι Αμερικανοί αναλυτές προειδοποιούν για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής

Εν μέσω διαβεβαιώσεων, ευχολογίων και ασκήσεων ισορροπίας, οι ηγέτες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχουν ξεχάσει το διακύβευμα. Σύμφωνα με εκθέσεις των υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας και Άμυνας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στο άμεσο μέλλον θα είναι η επιδείνωση των συγκρούσεων, εμφύλιων και διεθνών, τα πιο έντονα μεταναστευτικά κύματα αφού εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να διαφύγουν από χώρες που πλήττονται, η κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων και οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι και η ρευστότητα στην αγορά. 

Είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσαν τους πολίτες για τους κινδύνους από τη κλιματική αλλαγή που αφορούν την ασφάλεια. Στις εκθέσεις αυτές κατέστη σαφές ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τη σταθερότητα σε όλη την υφήλιο και ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να μπει πλέον στο επίκεντρο του σχεδιασμού των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλειά τους.

Στις εκθέσεις περιλαμβάνονται προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να υπονομεύσει σε πολλά επίπεδα την αμερικανική ισχύ. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε επιπλέον πως ελλείψεις στα τρόφιμα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αναταραχή, καθώς και σε πολέμους ανάμεσα σε χώρες για το νερό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ