Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Βραζιλία: Θα ζητήσει έως 40 δισ. για τη μάχη της κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Κυριακή ξεκινά στην Γλασκώβη η σύνοδος COP26 για το κλίμα και η Βραζιλία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «τα διπλωματικά της όπλα», για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στον Αμαζόνιο. Θα διαπραγματευτεί δηλαδή «ώστε η χώρα να αποζημιωθεί» για τη μάχη της κατά της αποψίλωσης, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο στρατηγός Χάμιλτον Μουράο.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εκτιμά σε 30 έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια τη συνεισφορά της από το 2006 στη μάχη κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου, το 60% του οποίου όντως βρίσκεται στο έδαφός της.

«Ο Αμαζόνιος αποτελεί σχεδόν το 50% του εδάφους της Βραζιλίας. Αν πρέπει να διατηρήσουμε το 80% του άθικτο, όχι μόνο λόγω της δικής μας νομοθεσίας αλλά επίσης για να συνεργαστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να εμποδίσουμε αυτή τη ριζική αλλαγή του κλίματος, (…) μιλάμε για τη διατήρηση 10 Γερμανιών», δήλωσε ο Μουράο στους δημοσιογράφους.

«Η Βραζιλία πρέπει να αποζημιωθεί για το έργο που κάνει για λογαριασμό της υπόλοιπης ανθρωπότητας, πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση (…) χωρίς εντάσεις, με σεβασμό και χρησιμοποιώντας τα όπλα της διπλωματίας», συνέχισε.

Ο Μουράο, εκτιμά ότι η Βραζιλία, η μεγαλύτερη εξαγωγός βοδινού κρέατος παγκοσμίως -μεγάλο μέρος του οποίου παράγεται στον Αμαζόνιο-, θα πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να αναπτύσσει την οικονομία της.

Πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης»

Η Βραζιλία έχει δεσμευθεί να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050. Στόχος είναι «η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, η προστασία του δάσους και η λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας», εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζοακίμ Λέιτε.

«Πώς η χώρα που μολύνει λιγότερο και διαθέτει το μεγαλύτερο καταφύγιο για την προστασία των φυσικών πόρων μπορεί να είναι η χώρα που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις σε διεθνές επίπεδο; Είναι προφανές ότι πίσω από αυτό κρύβονται πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Πάουλο Γκέντες.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που στηρίζει τις γεωργικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες οι οποίες γίνονται σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές όπου ζουν αυτόχθονες στον Αμαζόνιο, δέχεται έντονες επικρίσεις για την περιβαλλοντική του πολιτική, ενώ η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει αυξηθεί κατά πολύ από τον Ιανουάριο του 2019 όταν ανέλαβε την προεδρία της χώρας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ