Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Φόβοι για άνοδο της στάθμης έως και δύο μέτρα στην Ολλανδία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έως το 2100 το ύψος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι και δύο μέτρα στις ολλανδικές ακτές, όπως προειδοποίησε το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας.

Με σχεδόν το ένα τρίτο του εδάφους της κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, η Ολλανδία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, αλλά επίσης μία από τους μεγαλύτερους ρυπαντές ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

«Εάν δεν μειώσουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η στάθμη της θάλασσας στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,2 μέτρο προς το 2100 σε σύγκριση με τις αρχές του αιώνα και δύο μέτρα, εάν η τήξη του παγοκαλύμματος στο Νότιο Πόλο επιταχυνθεί», σημείωσε το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI),λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της COP26 στη Σκωτία.

«Η εποχή όπου μπορούσαμε να ελέγχουμε το νερό, τη γη και το έδαφος, όπως επιθυμούμε, έχει παρέλθει», δήλωσε ο Ρογκιέρ φαν ντε Σάντε, πρόεδρος του Γραφείου, μιας κρατικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του νερού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ