Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Κλιματική αλλαγή: Στο 1/3 η παραγωγή μελιού εφέτος σε σχέση με πέρυσι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη χειρότερη χρονιά εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, περιμένουν εφέτος οι Γάλλοι μελισσοκόμοι στην παραγωγή, καθώς το ασυνήθιστο για την εποχή κρύο, ο παρατεταμένος παγετός και υγρασία, λόγω της κλιματικής αλλαγής, εμπόδισαν τις μέλισσες να κάνουν μέλι.

Σύμφωνα με την Ένωση Μελισσοκόμων UNAF, όπως ανεφέρει ο Guardian, αναμένουν παραγωγή μεταξύ 7.000 – 9.000 τόνων μελιού για το 2021, δηλαδή μόλις το ένα τρίτο από τη «σοδειά» του 2020. Η UNAF έκανε λόγο για καταστροφική χρονιά, με εξαίρεση ελάχιστες περιοχές στη Γαλλία, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά σκληρές για τις μέλισσες.

Οι καταστροφικές καιρικές συνθήκες

«Η κλιματική αλλαγή την οποία οι μελισσοκόμοι βιώνουν εδώ και πάνω από 15 χρόνια, μας πλήττει σοβαρά» αναφέρει η UNAF, προσθέτοντας πως οι περίοδοι ανθοφορίας έχουν γίνει μικρότερες και εκδηλώνονται νωρίτερα. Φέτος, εξαιτίας του παγετού και των βροχών, εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει μέλι ακακίας για δεύτερη σερί χρονιά, ενώ μηδαμινή έως μηδενική θα είναι η παραγωγή μελιού θυμαρίσιου, απο δεντρολίβανο, ρείκι, κάστανο και ηλίανθο.

Σύμφωνα με την UNAF, απογοητευτική ήταν η παραγωγή φέτος και για βουνόμελο, δασόμελο και πευκόμελο, ενώ μόνο το μέλι λεβάντας στα νοτιοανατολικές περιοχές της μεσογειακής Γαλίας είχαν καλή απόδοση. Όπως εκτιμά η οργάνωση, η Γαλλία καταναλώνει περί τους 40.000 τόνους μελιού ετησίως, εισάγοντας άλλους 30.000 τόνους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ