Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Λιώνουν τα χιόνια στο Κιλιμάντζαρο – Εξαφάνιση των παγετώνων έως το 2040

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κίνδυνος να εξαφανιστούν οι παγετώνες της Αφρικής στις κορυφές των αφρικανικών όρεων, όπως το θρυλικό Κιλιμάντζαρο, μέσα σε μόλις 20 χρόνια υπάρχει σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί για σοβαρότατες κλιματολογικές και οικονομικές συνέπειες συνολικά στη Μαύρη Ήπειρο.

Εώς το 2030 εκτιμάται πως έως 118 εκατομμύρια εξαιρετικά φτωχοί άνθρωποι, που ζουν με λιγότερα από 1,60 ευρώ την ημέρα, θα εκτεθούν σε ξηρασία, πλημμύρες και ακραία ζέστη εφόσον δεν τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα.

Ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με μια συλλογή δεδομένων, το 2020 ήταν η τρίτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην Αφρική –0,86 βαθμοί Κελσίου πάνω από την μέση θερμοκρασία των τριών δεκαετιών πριν από το 2010. Η θερμοκρασία εκεί έχει αυξηθεί με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις ζώνες υψηλού γεωγραφικού πλάτους, ωστόσο οι επιπτώσεις από αυτό το φαινόμενο παραμένουν καταστροφικές.

«Η ραγδαία συρρίκνωση των τελευταίων εναπομείναντων παγετώνων στην ανατολική Αφρική, οι οποίοι αναμένεται να λιώσουν εντελώς στο άμεσο μέλλον, σηματοδοτεί την απειλή μιας…μη αναστρέψιμης αλλαγής για το γήινο σύστημα», αναφέρει σε πρόλογο της έκθεσης ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

Τρείς παγετώνες θα εξαφανιστούν

Η έκθεση προβλέπει ότι με τους παρόντες ρυθμούς και οι τρεις τροπικοί παγετώνες της Αφρικής –το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, το Όρος Κένυα στην Κένυα και το Όρος Ρουενζόρι στην Ουγκάντα– θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2040.

Η Αφρική, η οποία ευθύνεται για λιγότερο από το 4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναμενόταν επί μακρόν να πληγεί σφοδρά από την κλιματική αλλαγή. Οι εκτάσεις της σε καλλιεργήσιμη γη είναι ήδη επιρρεπείς στην ξηρασία, πολλές από τις μεγάλες πόλεις της είναι παράκτιες, ενώ τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας καθιστούν δυσκολότερο για τους κατοίκους να προσαρμοστούν.

Η επιδρομή ακρίδων, η ξηρασία και οι πλημμύρες

Πέραν της επιδεινούμενης ξηρασίας σε μια ήπειρο που βασίζεται πολύ στη γεωργία, σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες στην Ανατολική και τη Δυτική Αφρική το 2020, σημειώνει η έκθεση, ενώ μια επιδρομή ακρίδων ιστορικών διαστάσεων, η οποία ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα, προκάλεσαν χάος. Εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των καταιγίδων και των πλημμυρών το 2020 –σχεδόν δυόμιση φορές περισσότεροι από όσους εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να ξεφύγουν από πολέμους κατά το ίδιο έτος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ