Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Φουκουσίμα: Πλησιάζει η απόρριψη του ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι ραδιενεργού νερού έχει αποθηκευτεί σε 1.000 δεξαμενές στη Φουκουσίμα, με τον νέο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, να διαμηνύει πως η απόρριψη του νερού στον ωκεανό, θα γίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Πολλές είναι οι ”φωνές” διαμαρτυρίας άλλων χωρών, ακτιβιστών και αλιέων, ωστόσο, ο Κισίντα, τόνισε πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής για τους ντόπιους ρίψη του νερού στον Ειρηνικό. Προηγουμένως, η κυβέρνησης της Ιαπωνίας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξάτμισης του ραδιενεργού νερού, απελευθερώνοντάς το στην ατμόσφαιρα, ωστόσο προτιμήθηκε ως πιο ασφαλής η λύση της απόρριψής του στο νερό, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο χώρος των δεξαμενών εξαντλείται

Τα ραδιενεργά υγρά απόβλητα -που αντλούνται από τον αντιδραστήρα και υφίστανται επεξεργασία για την απομάκρυνση των περισσότερων ραδιοενεργών υλικών- έχουν συσσωρευτεί στο σημείο από τη στιγμή της πυρηνικής καταστροφής μετά το φονικό τσουνάμι τού 2011. Ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει φίδια στα οποία έχουν τοποθετήσει ειδικές συσκευές και δοσομετρητές, για να μετρήσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή γύρο από τις εγκαταστάσεις Νταϊτσί της Φουκουσίμα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco έχει προειδοποιήσει πως ο χώρος, θα έχει εξαντληθεί έως τα τέλη του 2022. Κυβέρνηση και Tepco είχαν γνωστοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο πως οι διαδικασίες της απαλευθέρωσης του μολυσμένου νερού στον ωκεανό θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2023 και θα διαρκέσουν δεκαετίες έως την ολοκλήρωσή τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ