Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Πλημμυρισμένη η Θεσσαλονίκη σε εικόνες από το μέλλον (φωτο)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ακόμη κι αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η στάθμη του νερού στις θάλασσες θα αυξάνεται επί αιώνες, πλημμυρίζοντας πόλεις.

Νέα μελέτη από το Climate Central -μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα- δείχνει ότι περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα προσαρμογής για να αποτρέψουν την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και να μη βυθιστούν οι περιοχές τους. Σύμφωνα με την μελέτη η πλατεία Αριστοτέλους, στην Θεσσαλονίκη πλημμυρίζει ακόμη και εάν περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου!

Οι εικόνες για την πλατεία Αριστοτέλους σε σενάριο υπερθέρμανσης

«Περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει τώρα σε γη που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο στο οποίο θα φθάσει η παλίρροια υπό την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που έχει ήδη συγκεντρωθεί στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας», δήλωσε στο AFP ο κύριος συντάκτης του άρθρου Μπεν Στράους, επικεφαλής των ερευνητών της ανεξάρτητης οργάνωσης δημοσιογράφων και επιστημόνων Climate Central.

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα τώρα είναι κατά 50% υψηλότερη εκείνης του 1800 και η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου. Αυτό από μόνο του αρκεί για να αυξηθεί το επίπεδο της θάλασσας κατά σχεδόν δύο μέτρα, είτε χρειαστεί να περάσουν δύο αιώνες είτε δέκα αιώνες, εκτιμά ο Στράους.

thes8788

Αύξηση της στάθμης των υδάτων κατά τρία μέτρα

Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου που έχει εγγραφεί στη Συμφωνία του Παρισιού και τον οποίο οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν στη σύνοδο κορυφής COP26 της Γλασκώβης τον ερχόμενο μήνα, μεταφράζεται σε αύξηση της στάθμης των υδάτων σχεδόν κατά τρία μέτρα μακροπρόθεσμα.

Οι επιστήμονες ανέφεραν τον περασμένο Αύγουστο ότι ο κόσμος είναι ήδη περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι θερμοκρασίες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από 1,5 βαθμό, το οποίο είναι κρίσιμο όριο για να αποφευχθούν οι σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ