Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Κρούσματα λέπρας για πρώτη φορά σε χιμπατζήδες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερευνητές διέγνωσαν για πρώτη φορά δερματικές αλλοιώσεις σε πληθυσμούς χιμπατζήδων σε δύο περιοχές της Δυτικής Αφρικής και επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από λέπρα. Πρόκειται χρόνια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει φρικτές βλάβες στο δέρμα και απώλεια τμημάτων του σώματος, με τους ερευνητές να είναι διστακτικοί στη χορήγηση αντιβιοτικών σε άγριους χιμπατζήδες.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λέπρας εντοπίστηκαν, στη Γουινέα-Μπισσάου και στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης του Πανεπιστημίου του Έξετερ, τα στελέχη της λέπρας είναι διαφορετικά και σπάνια στους ανθρώπους. Υπάρχουν μάλιστα ανησυχίες ότι η ασθένεια κυκλοφορεί σε περισσότερα άγρια ζώα από ό, τι υποψιαζόμασταν προηγουμένως.

lepra3

Τα συμπτώματα της ασθένειας

Τα αίτια της λοίμωξης είναι ακόμα ασαφή όμως οι ειδικοί εικάζουν οτι θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της έκθεσης σε ανθρώπους ή σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η λέπρα είναι μια μολυσματική ασθένεια του δέρματος και των νεύρων η οποία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις και τύφλωση. Το κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι η εμφάνιση μεμονωμένων κόκκινων κηλίδων στο δέρμα που μεγαλώνουν και εξαπλώνονται αργότερα σε όλο το σώμα. Υπολογίζεται ότι καθημερινά νοσούν περίπου 1000 άτομα.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σποραδικά κρούσματα λέπρας έχουν καταγραφεί σε αρμαδίλλους στις ΗΠΑ και σε κόκκινους σκίουρους στη Βρετανία, τα ζώα αυτά πιθανότητα είχαν μολυνθεί από τον άνθρωπο. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της πρωτοφανούς επιδημίας στην Δυτική Αφρική.

XIMPAAA

6787

Οι δηλώσεις των ειδικών

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Kimberley Hockings, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση της λέπρας σε μη ανθρώπινα ζώα στην Αφρική. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι συμβαίνει και στον πιο κοντινό μας συγγενή, τον χιμπατζή, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το πόσο καλά έχουν μελετηθεί οι χιμπατζήδες στην άγρια φύση. Πρώτα παρατηρήσαμε πιθανά συμπτώματα λέπρας σε πληθυσμό χιμπατζήδων στη Γουινέα-Μπισσάου. Τα συμπτώματα φάνηκαν να είναι εντυπωσιακά παρόμοια με εκείνα που υπέστησαν άνθρωποι με προχωρημένη λέπρα, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών και του” νυχιού “του χεριού. Επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή Fabian Leendertz από το Ινστιτούτο Robert Koch για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις περιπτώσεις γενετικά. Είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις χιμπατζήδες σε τρεις διαφορετικές κοινότητες στις περιοχές που μελετήθηκαν με σοβαρή λέπρα».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ