Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ωφελούν ή επιβαρύνουν το περιβάλλον οι υπηρεσίες ταξί;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα δείχνει πώς εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς με μίσθωση οχήματος (ride-hailing), επηρεάζουν το περιβάλλον και πώς θα μπορούσαν να το προστατέψουν. Οι υπηρεσίες ride hailing είναι παρόμοιες με αυτές των ταξί, με τη διαφορά ότι ηλεκτρονική μεσολάβηση μεταξύ χρήστη και οδηγού είναι δεδομένη. Οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν μέσω του εφαρμογής στο κινητό τα σημεία παραλαβής και αποβίβασης. Στη συνέχεια μπορούν να διαλέξουν τον προσωπικό οδηγό που επιθυμούν να τους μεταφέρει.

Την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν ολιστικές στρατηγικές για βιώσιμη αστική κινητικότητα και οι κατασκευαστές αναγκάζονται να στραφούν προς την ηλεκτροκίνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει μια τάση που λειτουργεί ως τροχοπέδη. Η μελέτη εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon της Pennsylvania και προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις της μετάβασης από τα ΙΧ στις υπηρεσίες ride-hailing σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κίνηση στους δρόμους.

Το φαινόμενο ”deadheading”

Σύμφωνα με την έρευνα, στο διάστημα που μεσολαβεί από την παράδοση ενός πελάτη της Uber ή της Lyft στον προορισμό του μέχρι την παραλαβή του νέου πελάτη, το όχημα κινείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πρόκειται για το λεγόμενο “deadheading”, τη διαδικασία, δηλαδή, που εκτυλίσσεται όταν ένας οδηγός αφήνει το φορτίο του και ταξιδεύει κάπου αλλού για να παραλάβει κάποιο καινούριο.

Το deadheading, λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα, αυξάνει 20% την κατανάλωση καυσίμου, άρα και τις εκπομπές ρύπων, την ίδια ώρα που προκαλεί αύξηση 60% σε τομείς όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα ατυχήματα και η ηχορύπανση. Τα παραπάνω ποσοστά τριπλασιάζονται εφόσον τα οχήματα παροχής υπηρεσιών ride-hailing αντικαταστήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μείωση της ρύπανσης έως και 60%

Από την άλλη, οι εταιρείες ride-hailing μπορούν να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 50 με 60% χάρη στα καινούρια και φιλικότερα στο περιβάλλον οχήματά τους, αλλά και μέσω της αποφυγής των «κρύων εκκινήσεων». Η έρευνα, μάλιστα, καταλήγει πως εφόσον τα ride-hailing οχήματα είναι ηλεκτρικά, η εκλυόμενοι ρύποι μειώνονται κατά 16 με 17%, με προοπτική να μετριαστούν περαιτέρω εφόσον γίνεται χρήση του λεγόμενου “pooling” – όταν ένα όχημα χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από πολλούς πελάτες, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το deadheading.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ