Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Δείγμα αέρα από το 1765 αποκαλύπτει την καταστροφή της ατμόσφαιρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια αμπούλα αέρα της Ανταρκτικής από το 1765 αποτελεί το κεντρικό έκθεμα νέας έκθεσης που αποκαλύπτει τις κρυμμένες ιστορίες του πολικού πάγου και τις ατμοσφαιρικές αλλαγές σε βάθος αιώνων στους επισκέπτες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη (γνωστή και ως COP26).

Ο καλλιτέχνης Wayne Binitie συνεργαζόμενος με τους επιστήμονες της British Antarctic Survey που κάνουν γεωτρήσεις, αναλύουν και συντηρούν κυλινδρικά κομμάτια πάγου από τα βάθη των παγετώνων σε μια προσπάθεια να καταγράφουν την κλιματική αλλαγή στο πέρασμα των χρόνων.

Οι κύλινδροι και οι φυσαλίδες

Αυτοί οι πυρήνες πάγου επέτρεψαν στον Binitie να παρουσιάσει, σε μια περιβαλλοντικά κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία, τον καθαρότερο αέρα παγιδευμένο σε πάγο μιας άλλης εποχής, λίγο πριν αρχίσει η καταστροφή της ατμόσφαιρας από τον άνθρωπο. Ένας κύλινδρος παρουσιάζει έναν κομμάτι πάγου που περιέχει μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα που παγιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, συμπιεζόμενες, οι οποίες αποκαλύπτουν τον τρομακτικό ρυθμό αύξησης του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα από εκείνη την εποχή και έκτοτε.

Ο παγετολόγος δρ Ρόμπερτ Μουλβάνεϊ  εξηγεί πως «Το χιόνι πέφτει στην Ανταρκτική χρονιά με τη χρονιά – ωστόσο, δεν υπάρχει τήξη. Οπότε, το χιόνι συσσωρεύεται, συμπιέζοντας το χιόνι χρόνων. Όσο πιο κάτω πάμε, τόσο πιο βαθιά βουτάμε στο παρελθόν – είναι κάπως σαν να μετράς τους δαχτυλίους στον κορμό ενός μεγάλου δέντρου».

kampsulaaaa
TWITTER

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να ακούν τις φυσαλίδες αιωνόβιου αέρα να σπάνε καθώς ο πάγος θα αναδύεται από τον μονωμένο σωλήνα του, αλλά και να αγγίζουν, ακόμη και να γεύονται το παγωμένο νερό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ