Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Αιτωλικό: Πέπλο από ιστό αράχνης κάλυψε την λιμνοθάλασσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα τεράστιο πέπλο από ιστό αράχνης σκέπασε την παρόχθια περιοχή της λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού. Τα φυτά φοίνικες, αρμυρίκια και η ποώδης βλάστηση, ακόμη και οι βάρκες, καλύφθηκαν από το τεράστιο πέπλο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι σκνίπες.

Τα αίτια του φαινομένου

Οι θερμοκρασιακές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα ευνόησαν την αναπαραγωγή των σκνιπών που αποτελούν τροφή για τις αράχνες, δηλαδή οι θηρευτές του εντόμου εμφάνισαν πληθυσμιακή έξαρση. Οι ιστοί της αράχνης είναι ένα φαινόμενο που ακολουθεί το φαινόμενο της εμφάνισης υπερπληθυσμού της σκνίπας.

Το φαινόμενο εμφανίστηκε το 2018 στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας, πριν τη γέφυρα, και σχηματίστηκε ένα τεράστιο πέπλο από ιστούς αράχνης που έχει καλύψει σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρα.

Η Σκνίπα αποτελεί είδος της οικογένειας με την επιστημονική ονομασία CHIRONOMIDAE που δεν έχει σχέση με τα κουνούπια, δεν έχει προβοσκίδα και δεν τσιμπάει αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητική και να δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Τα αβγά του είδους αυτού εκκολάπτονται στο ανώτερο στρώμα του βυθού, οι προνύμφες δεν παραμένουν πολύ εντός του νερού, βγαίνουν στην επιφάνεια σχεδόν τέλεια έντομα και πετούν τριγύρω.

Μέσα στις 2-3 το πολύ ημέρες ζωής τους αναπαράγονται αμέσως, αφήνοντας αβγά πάλι στο νερό. Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για πολύ καιρό, αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται διαρκώς και οι πληθυσμοί τους αυξάνονται υπέρμετρα. Μια τέτοια υπερανάπτυξη μπορεί να εμποδιστεί με χρήση ψεκασμών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ