Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Διαμάντια, γυαλιά ηλίου και ρούχα από διοξείδιο του άνθρακα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι κοινό με την κλιματική αλλαγή έχουν τα διαμάντια, τα κολάν γιόγκα και πιλάτες, τα γυαλιά ηλίου και το τσιμέντο; Οτι μπορούν να κατασκευαστούν από διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο, αντί να αποσταθεροποιεί τη θερμοκρασία του πλανήτη, μπορεί να δεσμευθεί και να γίνει πρώτη ύλη.

Οι άνθρωποι παράγουμε αέρια τα οποία προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ισοδύναμα με σχεδόν 50 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Ολα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και μπορούν να τα αντικαταστήσουν με ανακυκλωμένο διοξείδιο του άνθρακα αντιστοιχούν σε σχεδόν 6,8 δισεκατομμύρια τόνους ρύπων, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Κολούμπια τον Μάιο.

Οι τεχνικές δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα

Πολλές εταιρείες εφευρίσκουν τρόπους να κάνουν την ιδέα αυτή πράξη και έχουν αρχίσει να προσελκύουν και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ορισμένες εξ αυτών χρησιμοποιούν βακτήρια, άλλες πρωτεΐνες, κάποιες τρίτες χημικές διεργασίες για να επισπεύσουν τις φυσικές αντιδράσεις. Οι περισσότερες διαχωρίζουν τον άνθρακα από το οξυγόνο για να παραγάγουν χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά αγαθά.

Στον αντίποδα του φάσματος βρίσκεται η τσιμεντοβιομηχανία και η εταιρεία CarbonCure Technologies, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία που εγχέει διοξείδιο του άνθρακα σε φρέσκο τσιμέντο ούτως ώστε να το ενισχύσει, εγκλωβίζοντας τον άνθρακα. «Σχεδόν 90% της ποσότητας που λαμβάνουμε προέρχεται από ανεξάρτητους παραγωγούς τσιμέντου μεγάλου και μικρού μεγέθους, που απλώς επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Η εταιρεία αθλητικής ένδυσης για δραστηριότητες όπως η γιόγκα, Lululemon Athletica, αναφέρει ότι έχει δημιουργήσει πολυεστερική ίνα από ρύπους με την τεχνολογία LanzaTech, η οποία θα χρησιμοποιηθεί και σε μελλοντικά προϊόντα και αφορά τη δημιουργία αιθανόλης με βακτήρια – η αιθανόλη μετατρέπεται σε αιθυλένιο, που χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν τα πάντα, από την πλαστική φιάλη έως τον πολυεστέρα. Η ομώνυμη εταιρεία LanzaTech έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια από κάθε άλλη στο συγκεκριμένο πεδίο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ