Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθυσμός των πεταλούδων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό πεταλούδων, προκαλώντας ανησυχία τους ειδικούς που προειδοποιούν ότι η φύση βρίσκεται σε κρίση.

Σε μελέτη της η Butterfly Conservation μέτρησε πεταλούδες και σκώρους, γνωστός και ως νυχτοπεταλούδα, μεταξύ 16 Ιουλίου και 8 Αυγούστου και ανέφερε ότι τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν, σηματοδοτούν τα χαμηλότερα νούμερα από τότε που ξεκίνησε η καταμέτρηση πριν από 12 χρόνια. Ζήτησε δε, να ληφθούν επειγόντως μέτρα.

Οι πεταλούδες αποτελούν ζωτικό μέρος της τροφικής αλυσίδας και θεωρούνται σημαντικοί δείκτες της υγείας του περιβάλλοντος. Από το 1976, το 76% του πληθυσμού των πεταλούδων έχει μειωθεί. Σημαντική μείωση κατέγραψε και η κοινή μπλε πεταλούδα με 59% πτώση. Ωστόσο υπήρχαν και κάποια είδη που σημείωσαν αύξηση όπως η λευκή με 213%.

Οι παράγοντες της μείωσής τους

Η Zoë Randle, επικεφαλής ερευνών στη Butterfly Conservation, δήλωσε ότι φέτος ήταν εξαιρετικά υγρός Μάιος, οπότε και σημειώθηκε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ήταν σημαντικός παράγοντας για τον αριθμό των πεταλούδων, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή και τη σίτισή τους. Αυτό ήταν ιδιαίτερα κακό για είδη που παράγουν δύο γόνους το χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία είχαν τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της έρευνας.

«Στις πεταλούδες δεν αρέσει καθόλου η βροχή, είναι έντομα με ψυχρό αίμα. Πραγματικά, λειτουργούν με “ηλιακή ενέργεια”. Ο πρώτος γόνος επλήγη πραγματικά από αυτόν τον υγρό Μάη. Έτσι, η επιτυχία της αναπαραγωγής ήταν περιορισμένη, γεγονός που οδήγησε σε λιγότερους απογόνους για τη δημιουργία της δεύτερης γενιάς», δήλωσε η Randle, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην καταμέτρηση του επόμενου έτους.

Και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αναμένεται να αυξηθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγή

Εκτός από τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, ο Brian Eversham, εντομολόγος και διευθύνων σύμβουλος του Bedfordshire, Cambridgeshire και του Northamptonshire Wildlife Trust, είπε ότι τα έντομα αντιμετωπίζουν πολλές πιέσεις, όπως είναι η απώλεια του βιοτόπου τους, τα μολυσμένα έλη και η επικίνδυνη χρήση φυτοφαρμάκων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ