Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Θεσ/νίκη: Κελύφη αυγών στη μάχη κατά του διοξειδίου του άνθρακα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πράσινες βιομηχανίες που θα μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αξιοποιώντας ροφητικά υλικά δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από κελύφη αβγών οραματίζεται μια παρέα χημικών μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Βασίλης Στρατιώτου, η Ευγενία Δημητρίου και η Στέφη Τσαρούχη, τρία νέα παιδιά με έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες, βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας της eggxcel, μιας εταιρείας που θα έχει ως αποστολή τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από βαριές βιομηχανίες με τη χρήση πολύ αποδοτικών, θερμικά σταθερών και βιώσιμων ροφητικών υλικών, τα οποία θα παράγονται από κελύφη αβγών.

Μάλιστα, το όνομα eggxcel δεν είναι τυχαίο, αφού αποτελεί ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη eggshell, που σημαίνει κέλυφος αυγού και συνδυάζει τόσο την πρώτη ύλη που θα αξιοποιηθεί όσο και το excellence, την ανάγκη δηλαδή για κάτι βέλτιστο.

Η καινοτομία της eggxcel

Μέσω ειδικής κατεργασίας των κελυφών θα δημιουργείται μια σκόνη, η οποία θα αξιοποιείται από ένα σύστημα δύο αντιδραστήρων που θα εγκαθίσταται σε κάθε βιομηχανία. Στον έναν, τον αντιδραστήρα ενανθράκωσης θα γίνεται η ρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και στον άλλον, τον αντιδραστήρα ασβεστοποίησης ή αναγέννησης, η εκρόφηση του CO2, το οποίο στη συνέχεια θα αποθηκεύεται, ώστε να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από τις βιομηχανίες είτε για πώληση σε φυτώρια και θερμοκήπια είτε για να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία νέων χημικών προϊόντων. Ακολούθως το ροφητικό υλικό θα πηγαίνει και πάλι στον αντιδραστήρα ενανθράκωσης για την επανάληψης της διαδικασίας.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται διπλή ωφέλεια για το περιβάλλον: οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονται κατά 50% -υπολογίζεται ότι ένα κιλό κελυφών αβγών μπορεί να δεσμεύσει σε 50 ώρες 550 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα- ενώ παράλληλα θα αποσυμφορούνται οι χωματερές από τα κελύφη αβγών, για τα οποία απαιτείται υγειονομική ταφή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τριών χημικών μηχανικών, για μια μεγάλη βιομηχανία θα απαιτούνται κάποιες χιλιάδες τόνοι κελυφών αβγών τον χρόνο, οπότε, πέραν των επαφών με εγχώριους αβγοπαραγωγούς, οι ανάγκες που θα προκύπτουν ενδέχεται να καλύπτονται και από εισαγωγές ή και αξιοποίηση κάποιου ορυκτού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ