Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Λίμνη στη Δυτική Αφρική μετατράπηκε σε έρημο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μάλι στη Δυτική Αφρική είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Θεωρείται επίσης ένα από τα μέρη του κόσμου που είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση χειροτερεύει, καθώς η χώρα αποτελείται κυρίως από έρημο ή ημι-έρημο και το νερό γίνεται ένας λιγοστός πολύτιμος πόρος.

Η λίμνη Faguibine, έχει μετατραπεί σε έρημο. Βρίσκεται 80 χιλιόμετρα δυτικά του Τιμπουκτού. Οι αμμόλοφοι έχουν αντικαταστήσει την τεράστια έκταση του νερού, ενώ η θερμοκρασία στο σημείο εκείνο μπορεί να φτάσει τους 50 βαθμούς κελσίου.

Έκκληση προς τους παγκόσμιους ηγέτες

Με πολύ λίγο νερό που έχει απομείνει σε μέρη της λίμνης, οι κτηνοτρόφοι χάνουν τα ζώα τους καθώς ταξιδεύουν περισσότερο αναζητώντας νερό και τροφή. Και καθώς η βοσκή γίνεται λιγοστή, η σύγκρουση είναι συνηθισμένη μεταξύ των βοσκών και των αγροτών.

Δεν περνάει μέρα χωρίς σύγκρουση μεταξύ κτηνοτρόφων και αγροτών. Δεν υπάρχει πολύς χώρος και όλοι θέλουν λίγο από αυτό που υπάρχει. Με τα αποθέματα νερού να μειώνονται οι ειδικοί στην περιοχή ζητούν άμεση δράση από τους παγκόσμιους ηγέτες.

«Στο COP26 καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση, συγκεκριμένη δέσμευση, να φέρουν την κλιματική δράση πιο κοντά σε εκείνους που υποφέρουν στη σιωπή, όπου δυστυχώς, και μέχρι σήμερα, η δράση ήταν τουλάχιστον συντριπτική», δήλωσε ο Πάτρικ Γιουσέφ της International Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ