Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Νόμπελ Φυσικής σε τρεις επιστήμονες για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας ανακοίνωσε την απονομή του Νόμπελ Φυσικής 2021 στους Σουικούρο Μανάμπε, Κλάους Χέσελμαν και Τζόρτζιο Παρίζι, για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το κλίμα της Γης και την κλιματική αλλαγή

Οι δύο επιστήμονες μοιράστηκαν το μισό βραβείο για «καθώς έθεσαν τα θεμέλια της γνώσης μας για το κλίμα της Γης και το πώς η ανθρωπότητα το επηρεάζει». Το άλλο μισό βραβείο απονεμήθηκε στον Ιταλό Τζόρτζιο Παρίζι, «για την ανακάλυψη της σχέσης της αταξίας και τις διακυμάνσεις των φυσικών συστημάτων από το επίπεδο του ατόμου, στο επίπεδο των πλανητών».

Αρχίζοντας από την δεκαετία του ’60, ο Μανάμπε απέδειξε πώς οι αυξήσεις της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θα οδηγούσε σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και έθεσε τα θεμέλια για τα σημερινά κλιματικά μοντέλα.

Πρέπει να δράσουμε τώρα

Μετά την ανακοίνωση των βραβείων, ο Παρίζι δήλωσε ότι «είναι επείγον να πάρουμε πολύ μεγάλες αποφάσεις και να προχωρήσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να δράσουμε τώρα».

Το βραβείο συνοδεύεται από ένα χρυσό μετάλιο και 10 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες, σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ τα χρήματα προέρχονται από την κληρονομιά που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός Αλφρεντ Νόμπελ, που πέθανε το 1895.

Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Χημείας, την επομένη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, στις 8 Οκτωβρίου το Νόμπελ Ειρήνης και στις 11 Οκτωβρίου το Νόμπελ Οικονομικών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ