Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Κομισιόν: Αυστηρή σύσταση στην Τουρκία για την βλέννα στη θάλασσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κομισιόν, μέσω του Επιτρόπου Βιργκίνιους Σιγκεβίτσιους συστήνει στην Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, να χρησιμοποιήσει προενταξιακά κονδύλια για τη μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον. Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, παρενέβη στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης,για τα προβλήματα που προέκυψαν το καλοκαίρι στη Λήμνο και στο Βόρειο Αιγαίο από το φαινόμενο της συγκέντρωσης θαλάσσιας βλέννας, η οποία προήλθε από τη θάλασσα του Μαρμαρά. Πρόκειται για φαινόμενο που προκαλείται από τον ευτροφισμό και επιφέρει πρωτοφανείς μεταβολές στη βιοποικιλότητα.

Ο Επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους έκανε συστάσεις και στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ευτροφισμού, καλώντας τις χώρες να λάβουν διορθωτικά μέτρα, μειώνοντας τα λιπάσματα και αναβαθμίζοντας την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Ειδικότερα ο κ. Σινκεβίτσιους στην απάντησή του αναφέρει, ότι «η περίσσεια νιτρικών αλάτων και φωσφόρου στα επιφανειακά ύδατα μπορεί να οδηγήσει σε ευτροφισμό, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαθεσιμότητα φωτός, οξυγόνου και ορισμένων θρεπτικών ουσιών και να μεταβάλλονται τα είδη οργανισμών στα υδάτινα οικοσυστήματα. Οι οδηγίες για τα ύδατα, το πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, τη νιτρορύπανση και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να αξιολογούν τις επιπτώσεις και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ