Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Κλιματική αλλαγή s.o.s : Tα αέρια του θερμοκηπίου

Αυτά τα αέρια δρουν σαν το γυαλί στο θερμοκήπιο. Απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και τη θερμότητα, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται στην ατμόσφαιρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tι είναι τα αέρια του θερμοκηπίου;

Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι τα αέρια που απορροφούν και εκπέμπουν ενέργεια ακτινοβολίας μέσα στο εύρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας, προκαλώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα κύρια αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της γης είναι ο υδρατμός (H2O), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το οξείδιο του αζώτου (N2O), και το όζον (O3). Χωρίς τα αέρια του θερμοκηπίου, η μέση θερμοκρασία της Επιφάνειας της γης θα ήταν περίπου -18 Κελσίου, αντί του σημερινού μέσου όρου που είναι οι 15 βαθμοί Κελσίου.

Γιατί αποτελούν κλιματικό πρόβλημα σήμερα; 

Οι άνθρωποι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης με τις δραστηριότητες τους, από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, την αποψίλωση των δασών, μέχρι και την κτηνοτροφία. Αέρια του θερμοκηπίου υπάρχουν στη φύση αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για την υψηλή συγκέντρωση κάποιων από αυτά στην ατμόσφαιρα.

Αυτά τα αέρια δρουν σαν το γυαλί στο θερμοκήπιο. Απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και τη θερμότητα που εκπέμπεται από την επιφάνεια της γης και την εμποδίζουν να διαφύγει στο διάστημα με αποτέλεσμα αυτή να εγκλωβίζεται στην ατμόσφαιρα.

Το πρόβλημα διογκώνεται τόσο πολύ ώστε, η Κίνα ανακοίνωσε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι θα διακόψει την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, στο εξωτερικό για να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Η κλιματική αλλαγή είναι περισσότερο παρούσα από ποτέ και απαιτεί λύσεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ