Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Δραματική προειδοποίηση: βαίνουμε προς το σημείο κλιματικής ρήξης

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Οι πολιτικές ηγεσίες σε όλο τον κόσμο αδιαφορούν συστηματικά για την υπερεκμετάλλευση των πόρων της Γης και τα «ζωτικής σημασίας σημεία» του πλανήτη υφίστανται συντριπτικά πλήγματα από τους κανόνες που διέπουν την παγκόσμια αγορά, με συνέπεια την επιδείνωση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για συμπεράσματα έκθεσης επιστημόνων που δημοσιεύεται στο περιοδικό BioScience και προκαλεί έντονη ανησυχία.

Οι ερευνητές που συνέβαλαν στην σύνταξη της έκθεσης ανήκουν σε μια ομάδα περισσότερων από 14.000 επιστημόνων που έχουν ζητήσει να κηρυχθεί κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου συστηματικά απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής: «την υπερεκμετάλλευση των πόρων της Γης».

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν «την πρωτόγνωρη άνοδο», σε σχέση με την προηγούμενη αποτίμηση της κατάστασης το 2019, των κλιματικών καταστροφών και αναφέρονται στις πλημμύρες, τους καύσωνες, τους κυκλώνες και τις πυρκαγιές.

Από τα 31 «ζωτικά σημεία» του πλανήτη –στα οποία περιλαμβάνονται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου, το πάχος των παγετώνων και η αποψίλωση των δασών– τα 18 έχουν φτάσει σε σημείο ρεκόρ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν οι επιστήμονες στο περιοδικό BioScience.

Παρά τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου εξαιτίας της πανδημίας covid-19, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2021.

Οι παγετώνες λιώνουν σε ποσοστό 31% πιο γρήγορα σε σχέση με 15 χρόνια νωρίτερα και η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία επίσης σημείωσε ρεκόρ το 2020.

Τα ζώα εκτροφής έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ και πλέον είναι περισσότερα από το σύνολο των ανθρώπων και των άγριων ζώων, σημειώνεται στη μελέτη.

«Πρέπει να δράσουμε μπροστά στις ενδείξεις ότι βαίνουμε προς το σημείο κλιματικής ρήξης, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για να απαγκιστρωθεί η οικονομία από τον άνθρακα και ξεκινώντας να αποκαθιστούμε τη φύση, αντί να την καταστρέφουμε», τονίζει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Τιμ Λέντον του πανεπιστημίου του Έξετερ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι πλησιάζουμε, και μάλιστα έχουμε ήδη ξεπεράσει» κάποια σημεία καμπής, τα οποία ίσως να ωθήσουν το κλιματικό σύστημα προς μια δραματική και ανεπανόρθωτη αλλαγή.

Οι συντάκτες της μελέτης ζητούν να ληφθεί άμεση και ριζική δράση σε πολλούς τομείς: περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, η μείωση της μόλυνσης, η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, η προώθηση της διατροφής που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, η απομάκρυνση από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και η σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Θα αυξηθούν οι θάνατοι από την ακραία ζέστη

Απίστευτη καταστροφή με ανθρώπινη υπογραφή στη Γερμανία

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ