Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Η Αίτνα βρυχάται και η τέφρα απειλεί την γύρω περιοχή

Τα πάντα σε αυτήν την περιοχή της Σικελίας καλύπτονται ήδη από ένα στρώμα μαύρης τέφρας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικοσι ολόκληρα χρόνια είχε να ενεργοποιηθεί τόσο πολύ η Αίτνα -το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης, ύψους 3350 μέτρων. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν καταγραφεί 47 εκρήξεις του ηφαιστείου.Τις τελευταίες μέρες, το «μαύρο χιόνι», καλύπτει ξανά και ξανά τις παρυφές του ηφαιστείου και όχι μόνο. Τα πάντα σε αυτήν την περιοχή της Σικελίας καλύπτονται ήδη από ένα στρώμα μαύρης τέφρας : εκκλησίες, σπίτια, πλατείες και δρόμοι. Μερικές φορές η στάχτη  είναι πιο λεπτή, άλλες πιο χοντρή. Οι ντόπιοι μιλούν ακόμη και για άμμο που πέφτει από τον ουρανό.

Μόνο στην περιοχή του δήμου Γκίαρε, που έχει πληγεί περισσότερο, υπολογίζεται οτι τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν πέσει κάπου 12.000 τόνοι τέφρας. Σε ολόκληρη την γύρω από την Αίτνα περιοχή, εκτιμάται οτι έχουν εναποτεθεί περίπου 300.000 τόνοι. Τα ιζήματα μπαίνουν επίσης σε σπίτια και διαμερίσματα, καλύπτουν ηλιακούς συλλέκτες και φράζουν τις υδρορροές. Η απομάκρυνση και η απόρριψη της ηφαιστειακής τέφρας είναι περίπλοκη και ακριβή. Τόσο ακριβή που δεκάδες γύρω δήμοι αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο πτώχευσης.

Οπως λένε οι ειδικοί, η αφαίρεση της στάχτης από την οροφή μιας ιδιωτικής κατοικίας κοστίζει από 300 έως 500 ευρώ. Οι στέγες των δημαρχείων και των εκκλησίων είναι πολλές φορές πολύ πιο ακριβότερες, στον καθαρισμό τους. Υπολογίζεται ότι το κόστος καθαρισμού ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Και οι συνεχείς εκρήξεις της Αίτνας έχει οδηγήσει πολλά κοινοτικά ταμεία στη χρεοκοπία.

Επικίνδυνη η τέφρα

Επιπλέον, η ηφαιστειακή τέφρα είναι ενα επικίνδυνο υλικό. Σε πολλά μέρη, επομένως, έχουν δημιουργηθεί προσωρινοί χώροι υγειονομικής ταφής. Αυτό ισχύει επίσης για την πόλη Τρεκαστάνι, που βρίσκεται μεταξύ της Αίτνας και της Κατάνια. Ο δήμαρχος Τζουζέπε Μεσίνα στέκεται μπροστά σε ένα βουνό από  σακούλες σκουπιδιών γεμάτες ηφαιστειακή τέφρα και παραπονιέται: «Είναι επείγουσα ανάγκη η Ρώμη να καταλάβει την κατάσταση των πολιτών μας», λέει. Δεν ξέρει πόσες χιλιάδες τόνοι τέφρας έχουν πέσει στην πόλη του. Ευτυχώς, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις για βοήθεια και αποφάσισε να διαθέσει στις πληγείσες πόλεις πέντε εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, είναι αμφισβητήσιμο εάν τα χρήματα θα είναι αρκετά: οι δήμοι είχαν ζητήσει 20 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό αυτό δεν θα καλύψει τα έξοδα καθαρισμού απο εξειδικευμένες εταιρείες.

Η κυβέρνηση έχει βρει μια λύση για την ανακύκλωση της τέφρας : Η Βουλή ψήφισε πρόσφατα έναν νόμο που επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί η ηφαιστειακή τέφρα στον κατασκευαστικό κλάδο και στη γεωργία στο μέλλον. Μετά από επεξεργασία, θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως μονωτικό υλικό ή λίπασμα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ