Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Κάποιοι δεν πήραν το μήνυμα ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

κάποιες Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκίνησαν  ήδη τον πόλεμο ενάντια στο "Fit for 55"

Όλοι μπορεί να συμφωνούν-έστω και στα λόγια -ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν την Ευρώπη-πλημμύρες στο Βορρά, καύσωνας στο Νότο, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες περί άλλων τυρβάζουν.

Η Γερμανία μετράει ήδη 133 νεκρούς και πάνω από 1300 αγνοούμενους από τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες, αλλά κάποιες Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκίνησαν  ήδη τον πόλεμο ενάντια στο “Fit for 55”, το πακέτο με το οποίο η ΕΕ σκοπεύει  να μειώσει κατά 55% (σε σύγκριση με το 1990), τις εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου έως το 2030.

Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα il Fatto quotidiano, διάφορα λόμπι στην ΕΕ ( Γερμανικά στην πρώτη γραμμή) ετοιμάζονται να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις να απορρίψουν το σχέδιο των Βρυξελλών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Εποχή των συγκρούσεων

Φαίνεται παράδοξο, αλλά αποτελεί απόδειξη της εποχής των συγκρούσεων, που διανύουμε.

Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες αρνούνται να αποδεχτούν την εισαγωγή αυστηρότερων κανονισμών για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το γερμανικό λόμπι κατασκευαστών αυτοκινήτων υποστηρίζει ότι τα μέτρα της ΕΕ είναι «ενάντια στην καινοτομία». Μόνο η Volkswagen, η οποία έχει επενδύσει  35 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χαιρέτισε το σχέδιο της ΕΕ. Αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής Lufthansa) διαμαρτύρονται, για τα μέτρα της ΕΕ, που προβλέπουν  μια υποχρεωτική ποσόστωση πράσινου καυσίμου και ένα νέο  φόρο  για την κηροζίνη. Σύμφωνα με την A4E, την ένωση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.

Αντίθετα, οικολογικές οργανώσεις θεωρουν μάλλον ανεπαρκή  τα μέτρα της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον Ματέο Λεονάρντι, εμπειρογνώμονα στις ενεργειακές πολιτικές,  το σχέδιο για το κλίμα των Βρυξελλών πρέπει να αξιολογηθεί σε διάφορα επίπεδα  «Αν το αξιολογήσουμε μόνο με βάση το στόχο της διατήρησης  κάτω από 1,5 ° βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας, το σχέδιο είναι ανεπαρκές», υποστηρίζει.

Αν συνεχίσουμε με αυτά τα ποσοστά συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα, η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί πάνω από 3 ° Κελσίου» , προειδοποιεί η WWF. Σε συνέντευξή του στην il Fatto quotidiano, ο διευθυντής  της Greenpeace Italy , Τζιουζέπε Ονούφριο τονίζει ότι οι μεγάλες αντιδράσεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής «Προέρχονται  από εκείνους που δεν ένιωσαν ποτέ ότι πρέπει να κάνουν κάτι και να επενδύσουν σε αυτόν τον ενεργειακό μετασχηματισμό, ειδικά σε ορισμένους τομείς, όπως το πετρέλαιο».

Η πίεση και η κριτική αυτών των ημερών θα μπορούσε να είναι απλώς μια πρόγευση για το τι θα συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο σοσιαλιστής Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, προειδοποιεί πάντως ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής γιατί «διαφορετικά τα εγγόνια μας, θα κάνουν πολέμους για νερό και τροφή»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Δεν πείθουν οι εξηγήσεις της ΕΡΤ

Χθες το βράδυ ο προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ έδωσε εξηγήσεις για τη μη ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...