Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου δίνει μαθήματα για την κλιματική αλλαγή

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Πληροφορίες για το μέλλον του πλανήτη μπορούμε να πάρουμε από τους απολιθωμένους κορμούς στη Λέσβο, δηλώνει ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νίκος Ζούρος.

Σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα www.stonisi.gr, ο καθηγητής Νίκος τονίζει ότι «η ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους και όλα συνέβησαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια είναι πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για το παρελθόν και το μέλλον του πλανήτη μας.»

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε τη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας, μπροστά στα μάτια μας όμως εξελίσσεται μία άλλη μεγαλύτερη πρόκληση και απειλή και αυτή είναι η κλιματική αλλαγή», τονίζει ο καθηγητής Νίκος Ζούρος και προσθέτει ότι «αυτό που συνέβη στη Λέσβο την εποχή που δημιουργήθηκε το Απολιθωμένο Δάσος είναι χαρακτηριστική απόδειξη ότι οι αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών αλλάζουν τα πάντα σε έναν τόπο. Στο πλαίσιο δε, μιας τέτοιας αλλαγής αποδεδειγμένα επιβιώνει μόλις το 50% των ειδών ζώων και φυτών. Αυτό συνέβη πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη και στη Λέσβο, το ίδιο θα συμβεί και σήμερα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής».

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που βρίσκεται στο Σίγρι της Λέσβου, προγραμματίζει σειρά δράσεων για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μικρών και μεγάλων επισκεπτών για να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και να αντιληφθούν την σημασία του.

Τα Σαββατοκύριακα γίνονται ξεναγήσεις στα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, αλλά και εκδηλώσεις στο Μουσείο, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικών βραδιές, γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα κ.ά. Τον Αύγουστο, οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται και τις καθημερινές και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Πηγή: www.stonisi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Δεν πείθουν οι εξηγήσεις της ΕΡΤ

Χθες το βράδυ ο προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ έδωσε εξηγήσεις για τη μη ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...