Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Δύο ορφανά ζαρκαδάκια επέστρεψαν στη φύση!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρέθηκαν ορφανά, δέχθηκαν τη στοργική φροντίδα για έναν χρόνο από τους ανθρώπους του Κέντρου Επανένταξης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και πλέον ο Θωμάς και η Μάτα απολαμβάνουν και πάλι την ελεύθερη ζωή στη φύση!

Τα δύο νεαρά ζαρκαδάκια επανεντάχθηκαν στο φυσικό περιβάλλον και είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που κάποια οργάνωση στην Ελλάδα πραγματοποιεί επανένταξη ζαρκαδιών στη φύση.

Ο Θωμάς είχε βρεθεί με σπασμένο πόδι σε ηλικία μόλις μίας εβδομάδας στο όρος Πάικο, όταν δύο κυνηγοί που εκπαίδευαν τα σκυλιά τους τον εντόπισαν σε κοντινό θάμνο με τη μητέρα του να βρίσκεται κοντά και να το κοιτάζει ανήμπορη να τον βοηθήσει. Για καλή του τύχη, μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο της περιοχής, όπου τού τοποθετήθηκε νάρθηκας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, όπου με την κατάλληλη φροντίδα περπατάει πλέον χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Μάτα είχε βρεθεί κι εκείνη σε ηλικία μόλις λίγων εβδομάδων χωρίς τη μητέρα της μέσα σε θάμνο σε αγρόκτημα στο Κομπότι Άρτας.

Φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αρχικά αναισθητοποίησαν τα ζώα προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στον εξωτερικό χώρο, όπου ελήφθη δείγμα DNA, έγιναν οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός, με το οποίο η Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παρακολουθεί το στίγμα τους ολόκληρο το 24ωρο. Λίγο πριν ξυπνήσουν, τα ζαρκάδια τοποθετήθηκαν σε κλουβιά μεταφοράς και οδηγήθηκαν στο σημείο της επανένταξης. Όταν άνοιξαν οι πόρτες τα ζαρκάδια έκαναν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα στο σημείο επανένταξης και άμεσα απομακρύνθηκαν.

Από τις κινήσεις των δυο ζαρκαδιών φαίνεται να κινούνται με ασφάλεια σε δασική κυρίως περιοχή, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το κολάρο διασφαλίζει τη συνεχή παρακολούθησή τους από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

Στο κατευόδιο του Θωμά και της Μάτας βρέθηκαν και πέντε μικροί μαθητές παρακολουθώντας βήμα βήμα τη διαδικασία και βοηθώντας από την προετοιμασία μέχρι και την τελική επανένταξη.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου που δημιουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ η περίθαλψη και επανένταξη των ζαρκαδιών, η δημιουργία ειδικού χώρου φιλοξενίας τους και η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού εντάχθηκε στο έργο «Ενίσχυση επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και του προγράμματος περίθαλψης και επανένταξης μεγάλων σαρκοφάγων» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Η δε παρακολούθηση της επανένταξης των ζαρκαδιών υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

(η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο παραχωρήθηκε από την οργάνωση Αρκτούρος)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ