Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Επικίνδυνα επαγγέλματα: Εκπαιδευτής και διασώστης στην πιο επικίνδυνη κορυφή της Αγγλίας

Ο Ζακ Πούλτον εργάζεταιμαζί με άλλους δύο συναδέλφους σαν εκπαιδευτής, οδηγός και διασώστης στο Helvellyn. «Οι άνθρωποι χάνονται. Τραυματίζονται. Ο καιρός και εδώ είναι δύσκολος. Δεν θα γλιστρήσουν όπως στο Έβερεστ αλλά μπορούν να τραυματιστούν και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο» αναφέρει χαρακτηριστικά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αποστολή τους δεν είναι να μεταφέρουν δέματα πχ στους δρόμους του κέντρου, οδηγώντας. Η αποστολή τους δεν είναι να κάνουν δουλειά γραφείου εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης. Ούτε να βρίσκονται σε κάποιο κατάστημα ως πωλητές για παράδειγμα.

Κάθε μέρα ένας από τους τρεις υπαλλήλους του βουνού πρέπει να ανεβαίνει στην κορυφή των 950 μέτρων.  Ο Λόγος για ένα παράξενο όσο και επικίνδυνο επάγγελμα, αυτό του εκπαιδευτή, διασώστη και οδηγού στην κορυφή του Helvellyn στην Αγγλία.

Και που βρίσκεται το βουνό;

Στο Εθνικό Πάρκο «Lake District», στην Αγγλία, ένα μαγευτικό πανόραμα βουνών και λόφων με καταπράσινες πλαγιές, εντυπωσιακά φαράγγια και φυσικές λίμνες. Δέχεται περίπου 16 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Εντός του Εθνικού Πάρκου, ξεπροβάλλει η τρίτη υψηλότερη αλλά πιο επικίνδυνη κορυφή της Αγγλίας το Helvellyn. Οι βράχοι που σχηματίζουν το βουνό έγιναν από εκρήξεις ηφαιστείου και μαζί με τους παγετώνες δημιούργησαν ένα αλπικό τοπίο σαγηνευτικό αλλά και επικίνδυνο.

«Ανέβηκα πάνω από 200 φορές στην κορυφή βουνού για να πάρω πρόβλεψη καιρού»!

Ο Ζακ Πούλτον εργάζεται εκεί μαζί με άλλους δύο συναδέλφους σαν εκπαιδευτής, οδηγός και διασώστης. Κάθε μέρα από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, πρέπει να σκαρφαλώνει στην κορυφή του Helvellyn για να καταγράψει τις καιρικές συνθήκες για τους επισκέπτες του βουνού. «Τους τελευταίους τέσσερις χειμώνες», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο BBC-travel, «ανέβηκα πάνω από 200 φορές. Αυτό που δεν μπορείτε να πάρετε από μια πρόβλεψη μετεωρολογικού σταθμού το δίνει η εμπειρία του ορειβάτη. Ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα χάνει την ανθρώπινη προοπτική. Οι φωτογραφίες, τα tweets και οι περιγραφές μας δημιουργούν μια εικόνα 360 μοιρών. Αφηγούμαστε την ευρύτερη ιστορία της ζωής στο βουνό.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένα από τα απαραίτητα εργαλεία της δουλειάς του είναι τα γάντια. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές. «Έχω όλα τα είδη, σχήματα και μεγέθη. Για το χιόνι, τον πάγο, τον άνεμο για οποιαδήποτε δυσκολία μου “φέρει” η φύση», δηλώνει ο Πούλτον.

Ο ίδιος ξεκίνησε από το 1987. Φέτος, η ομάδα σκαρφάλωσε 126 συνεχόμενες ημέρες σε όλες τις εποχές. Σε θερμοκρασίες κορυφής -7C έως -23C. Όπως είπε ο Πούλτον, «Κάποιες μέρες είναι καλύτερες από κάποιες άλλες».

Ο καιρός είναι απρόβλεπτος στην περιοχή των λιμνών. Μπορεί μόνο σε μία ημέρα να «περάσουν» όλες τις εποχές, με πρωταγωνιστές τις βροχές και τα σύννεφα. Το πυκνό χιόνι, η ομίχλη και ο παγετός έχουν την τιμητική τους στα μέσα του χειμώνα, όπου οι δρόμοι κλείνουν.

Οι κινήσεις του ακριβείς και το κάθε βήμα μελετημένο καθώς ανεβαίνει στην κορυφή του βουνού. «Κάνουμε καθημερινή αναφορά ειδικά το χειμώνα. Αποτρέψαμε εκατοντάδες ορεινές διασώσεις», είπε ο Πούλτον.

Το πάρκο φημίζεται για την πεζοπορία το καλοκαίρι, στις απότομες κορφές. Παρέχει μια ιδιαίτερη εμπειρία ακόμη και στους αρχάριους ορειβάτες.

Για έναν έμπειρο εκπαιδευτή στο βουνό και έναν οδηγό πολικών αποστολών όπως ο Πούλσον ο οποίος ήταν επικεφαλής σε μια ανάβαση 18 ατόμων στο North Ridge του Έβερεστ, το βουνό Helvellyn είναι μια εκπληκτική εμπειρία περιπέτειας.

«Τα ίδια προβλήματα που μπορείς να έχεις στα πιο επικίνδυνα βουνά του κόσμου υπάρχουν και εδώ», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι χάνονται. Τραυματίζονται. Ο καιρός και εδώ είναι δύσκολος. Δεν θα γλιστρήσουν όπως στο Έβερεστ αλλά μπορούν να τραυματιστούν και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», καταλήγει.

Πρόκειται λοιπόν για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο επάγγελμα, που απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση και εκπαίδευση όσο και ψυχραιμία. Όμως τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί, αποζημιώνουν η μαγευτική θέα, η επαφή με τη φύση, και το γεγονός ότι πλήθη από τον κόσμο συρρέουν για να απολαύσουν την εμπειρία της αναρρίχησης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ