Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

ΟΗΕ: Κλιματική αλλαγή ώρα μηδέν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πλανήτης Γη όπως τον γνωρίζουμε θα αλλάξει εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν σε έκθεσή τους ειδικοί του ΟΗΕ για το κλίμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ και οι ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (GIEC, IPCC), ανεξαρτήτως του ρυθμού μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, οι καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη φύση και την ανθρωπότητα θα επιταχυνθούν.

«Τα χειρότερα έπονται»

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Giec) αναφέρει ότι το κλίμα έχει ήδη αλλάξει λόγω της αύξησης της ανόδου της θερμοκρασίας με τις συνέπειές της να ε γίνονται  ακόμη πιο βίαιες στο μέλλον.

Σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα επηρεαστούν ως το 2050 από κλιματικούς κινδύνους, από καύσωνες ως πλημμύρες, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και για τη γεωργία.

Το μείζον ζήτημα της αναζήτησης τροφής ολοένα και αυξάνεται, κυρίως στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική, ενώ ως το 2050, 8 με 80 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να είναι αντιμέτωποι με τον λιμό.

Σοδειές ειδών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως το καλαμπόκι, ενδέχεται να μειωθούν κατά ένα πέμπτο έως ένα τρίτο ως τα μέσα του αιώνα.

Εξάλλου το ποσοστό των ψαριών που αλιεύονται στις τροπικές ζώνες της Αφρικής κινδυνεύει να μειωθεί κατά 40% με 70%.

Σε μεγάλο κίνδυνο η υγεία

Αν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, 1,7 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα εκτεθούν σε ισχυρή ζέστη, 420 εκατομμύρια σε ακραία ζέστη και 65 εκατομμύρια σε ακραίους καύσωνες κάθε πέντε χρόνια.

Παράλληλα η μισή ανθρωπότητα ως το 2050 θα απειληθεί από τη μετακίνηση κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες προς νέες περιοχές.

Στην περίπτωση ισχυρής έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου, 2,25 δισεκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα κινδυνεύσουν να μολυνθούν από δάγκειο πυρετό στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Επιπλέον πολλές οικογένειες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Λόγω των πλημμύρων θα εκτοπιστούν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική.

Ως το 2050 εκτιμάται ότι 31 με 143 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική θα εκτοπιστούν εσωτερικά στη χώρα τους εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων όπως λειψυδρία, πιέσεις στη γεωργία και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Η φύση χάνεται

Πολλά οικοσυστήματα στη γη, τη θάλασσα, τις παράκτιες περιοχές ακόμη και στις λίμνες και τα ποτάμια βρίσκονται ήδη «κοντά ή πέρα» από τα όρια προσαρμοστικότητάς τους.

Τα τροπικά και τα βόρεια δάση επηρεάζονται ιδιαίτερα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, της ξηρασίας και των πυρκαγιών. ο Αμαζόνιος το μεγαλύτερο τροπικό δάσος που ολοένα δοκιμάζεται από τους ανθρώπους, ενδέχεται να φτάσει στο ύστατο σημείο της πλήρους ξηρασίας, στερώντας από τη Γη τους «πνεύμονές» της, που συντελούν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι αιώνιοι πάγοι, όπου είναι παγιδευμένες τεράστιες ποσότητες μεθανίου, το ενδέχεται να αρχίσουν να εξαφανίζονται, αν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, πάνω από τα μισά θαλάσσια και χερσαία είδη ίσως να αφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα.

Συνεπώς η  εξαφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας θα είναι 1.000 φορές πιο γρήγορη απ’ ό,τι στα μέσα του 19ου αιώνα.

Τι θα γίνει με την οικονομία

Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα περιορίζουν και την οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα μετά από μια καταστροφή και έως και δέκα χρόνια μετά, κυρίως στις φτωχές χώρες.Οι βιομηχανικές υποδομές, αλλά και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, επίσης απειλούνται.Ο τουρισμός επίσης θα πληρώσει μεγάλο τίμημα με την καταστροφή των παραλιών ή τον περιορισμό των χιονοπτώσεων.

Πως μπορούμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Μόνο μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής και κατανάλωσής μας θα μπορούσε να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, η οποία επιδεινώνεται από την «υπερκατανάλωση και την καταχρηστική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων»

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ