Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Σφραγίζουν την «Πύλη της Κολάσεως» (Βίντεο)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Να σφραγιστεί άμεσα η επονομαζόμενη «Πύλη της Κολάσεως», ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας αποφάσισε ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν.

Ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, διέταξε την κατάσβεση της «πύλης προς την κόλαση» που βρίσκεται στη χώρα, μιας φωτιάς που καίει εδώ και δεκαετίες σε έναν τεράστιο κρατήρα αερίου στην έρημο.

Η απόφαση έρχεται για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους, καθώς και σε μια προσπάθεια αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Έλληνας ο πρώτος που κατέβηκε στην «Πύλη της Κολάσεως»

Την κατάβασή του στα βάθη του κρατήρα Νταρβάζα,  αφηγήθηκε ο Ελληνοκαναδός επιστήμονας Τζορτζ Κουρούνης.

Η αποστολή ήθελε να διαπιστώσει αν υπάρχει ένδειξη ζωής μέσα στον κρατήρα Darvaza, που στα φαρσί σημαίνει Πύλη, καθώς μία καταφατική απάντηση θα άνοιγε νέους δρόμους κατανόησης του γαλαξία μας αναφορικά με την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες.

«Έπρεπε να πάω στο κέντρο του σχοινιού και μετά να κατεβώ στον πάτο του κρατήρα. Βέβαια, είχα οξυγόνο για 17 λεπτά και όλο αυτό το διάστημα συνέλεγα δείγματα σκάβοντας το έδαφος, ενώ φωτιές πετάγονταν από την τρύπα που έσκαβα, κάτι που δείχνει πόσο ενεργό είναι αυτό το σημείο. Ήταν ίσως ό,τι εγγύτερο στην αίσθηση ότι περπατάς στη Σελήνη παραμένοντας στη Γη» αφηγήθηκε ο Τζορτζ Κουρούνης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ