Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ισραηλινοί έμαθαν σε χρυσόψαρα να «οδηγούν» (Βίντεο)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισραηλινοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα ρομποτικό όχημα και ανακοίνωσαν ότι έμαθαν σε χρυσόψαρα να το οδηγούν, σε δωμάτιο. 

Η ομάδα των επιστημόνων προσπάθησε να αποδείξει εάν ένα είδος μπορεί να εκτελέσει «εργασίες» εκτός του δικού του περιβάλλοντος.

Για να τα καταφέρουν άντλησαν έμπνευση από πρότζεκτ που δίδαξε σε τρωκτικά και σκύλους να χρησιμοποιούν αυτόματο όχημα για να φτάσουν σε έναν στόχο και ένα μηχάνημα που είχε σχεδιαστεί προηγουμένως, το «Fish on Wheels» (ψάρια σε τροχούς).

Πρώτα, η ομάδα υπό τον καθηγητή Ronen Segev δημιούργησε μια δεξαμενή νερού σε τροχούς, που κινούνταν ανάλογα με τις μετακινήσεις και τον προσανατολισμό των χρυσόψαρων. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να τους «διδάξουν» πώς να οδηγούν το όχημα.

Τα ψάρια έπρεπε πρώτα να συνδέσουν τις δικές τους κινήσεις μέσα στο νερό με εκείνες του οχήματος, προκειμένου να μπορέσουν να το καθοδηγήσει. Στη συνέχεια, τους δόθηκε ένας προορισμός. Ένας ροζ στόχος σε δωμάτιο, ο οποίος έδινε τροφή ως επιβράβευση, όταν το όχημα τον ακουμπούσε.

Έπειτα από αρκετές ημέρες εκπαίδευσης, τα χρυσόψαρα οδήγησαν επιτυχώς το όχημα στον στόχο από διαφορετικά σημεία εκκίνησης στο δωμάτιο, ακόμη κι αν αντιμετώπιζαν εμπόδια με ψεύτικους στόχους ή χτυπούσαν τοίχο.

Και ίσως, με την έρευνα αυτή, οι επιστήμονες να κατάφεραν «να καταρρίψουμε το στίγμα για τα χρυσόψαρα και τη μνήμη των δύο δευτερολέπτων», σημείωσε η Shachar Givon, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Behavioural Brain Research.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ