Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Ανακυκλώνει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα – «Δώρο» για τις αναδασωτέες περιοχές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με σύνθημα «κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ» θα ξεκινήσει μετά τη γιορτή του Άι Γιάννη, οπότε και παραδοσιακά -σύμφωνα με το έθιμο- ξεκινά το ξεστόλισμα των δέντρων, η ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων στην Κεντρική Μακεδονία. 

Περισσότερα από 6.500 χριστουγεννιάτικα έλατα ανακύκλωσε την τελευταία τριετία ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός της δράσης είναι τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα που χρησιμοποιήθηκαν τις ημέρες των εορτών, να μη μείνουν ούτε μια μέρα δίπλα στους κάδους, αφού τα δέντρα θρυμματίζονται και τα υπολείμματά τους αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.

Από τις αρχές της εβδομάδας, οι δήμοι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει την ενημέρωση των δημοτών τους για τις τοποθεσίες, όπου θα πρέπει να αφήσουν τα φυσικά έλατα. Στη συνέχεια, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, θα επιλεγούν οι χώροι συγκέντρωσής τους, έτσι ώστε να «πιάσουν δουλειά» τα μηχανήματα, θρυμματιστές και κλαδοτεμαχιστές ξύλου του ΦΟΔΣΑ.

«Δώρο» για τις αναδασωτέες περιοχές

Η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων, θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές -κατά κύριο λόγο αναδασωτέες– σε συνεργασία με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές.

Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή πέλετ, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, όπως μοριοσανίδων, από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ