Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ελπίδες ότι μπορεί τελικά να σωθεί ο ευρωπαϊκός βίσωνας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αν κι ο βίσωνας συνδέθηκε με την Άγρια Δύση, ως τις αρχές του αιώνα, πολλές χιλιάδες βίσωνες ζούσαν στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο αλλά για διάφορους λόγους ο πληθυσμός τους μειώθηκε δραματικά.

Ο βίσωνας, που διακρίνεται σε ευρωπαϊκό κι ασιατικό, επανεμφανίστηκε το 2014 στη Ρουμανία, μετά από σχεδόν από διακόσια χρόνια απουσίας. Οι ελπίδες των επιστημόνων αναπτερώθηκαν, μετά την μικρή αύξηση του ζωικού τους κεφαλαίου, ότι μπορούν τελικά ν΄αναπτυχθούν ξανά στην προστατευόμενη περιοχή, μετά τις τελευταίες γέννες βισώνων.

Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 6.000 στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, αλλά ανακάμπτουν οι ελπίδες μετά την επαναφορά των βισώνων στα Καρπάθια όρη. Σύμφωνα με ρουμάνικα μέσα ενημέρωσης, η επαναβίωση του μεγάλου θηλαστικού έχει εξαιρετικά οφέλη για το ευρύτερο οικοσύστημα, διότι αλλάζει τη δομή των ευρωπαϊκών δασών και τα προστατεύει από τα χωροκατακτητικά είδη.

Άλλοι ταυτίζουν τους βίσωνες με τους νεροβούβαλους, οι οποίοι περιορίστηκαν, πάρα πολύ, ακόμη και στη χώρα μας αλλά παρά τη συγγένειά τους, διαφέρουν αισθητά στην κατατομή.

Οι άτσαλες πατημασιές τους κι ο όγκος τους βοηθά να απλώνονται σπόροι από τα εκατοντάδες ευρωπαϊκά φυτά και να δημιουργούν μονοπάτια για μικρότερα ζώα, που έχουν κλείσει κι απειλούν κατοικημένες περιοχές για να βρουν τροφή. Αντίστοιχα, τα πιο αδύναμα μέλη της αγέλης, χρησιμεύουν ως θήραμα για τα μεγάλα άγρια θηλαστικά, τους λύκους και τις αρκούδες, αντί να αναζητούν τροφή σε χωριά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ