Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Πρωτοχρονιάτικος μπουναμάς, το περιβαλλοντικό τέλος για πλαστικά μιας χρήσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρωτοχρονιά με ανατιμήσεις. Ο πρώτος πρωτοχρονιάτικος μπουναμάς αφορά στο περιβαλλοντικό τέλος για πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης…

Από την Πρωτοχρονιά αρχίζει η εφαρμογή της επιβολής εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, σε ορισμένες συσκευασίες που διατίθενται προς άμεση κατανάλωση σε εφαρμογή του άρθρου 4 του Ν. 4736/2020.

Σκοπός της εισφοράς, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, ώστε να αναστραφεί η αυξητική τάση στην κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα :

• Κυπελάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.

• Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του  καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών, που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Η εισφορά επιβάλλεται στα παραπάνω προϊόντα στο σημείο πώλησης από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά. Διευκρινήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της δήλωσης και της απόδοσης δίνονται από την ΑΑΔΕ.

Παρόλα αυτά υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για όσους αγοράζουν έτοιμα φαγητά συσκευασμένα ή για όσα τρώγονται εκείνη την ώρα.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζεται ότι η εισφορά προστασίας περιβάλλοντος επιβάλλεται στα  κυπελάκια για ποτά και στους περιέκτες τροφίμων, των οποίων, η πλήρωση με ποτό ή τρόφιμα, αντίστοιχα πραγματοποιείται στο σημείο πώλησης στον τελικό καταναλωτή, δηλαδή κατά την πώληση των τροφίμων και των ποτών για άμεση κατανάλωση.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά κυπελάκια για ποτά ή περιέκτες τροφίμων για προϊόντα που πωλούνται συσκευασμένα από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και για τα οποία δεν πραγματοποιείται πλήρωση στο σημείο πώλησης, όπως κυπελάκια γιαουρτιού και επιδορπίων. Επίσης, δεν αφορά κυπελάκια για ποτά ή περιέκτες τροφίμων που πωλούνται άδεια από επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ