Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

«Ψάρι Τεκίλα»: Επιστήμονες κατάφεραν να το επαναφέρουν στη φύση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα «χαρισματικό μικρό ψαράκι» που είχε κηρυχθεί εξαφανισμένο από την άγρια φύση, επανεντάχθηκε στα πατρογονικά του νερά στο Μεξικό.

Το λεγόμενο ψάρι-τεκίλα (επιστημονική ονομασία Zoogoneticus tequila), που έχει μέγεθος όχι μεγαλύτερο των 70 χιλιοστών, εξαφανίστηκε από τη φύση το 2003 λόγω της ρύπανσης των νερών, αλλά και του πολλαπλασιασμού των αντιπάλων του.

Το ψάρι πήρε το όνομά του από το ηφαίστειο Τεκίλα, το είδος ανακαλύφθηκε το 1990. Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να επιστρέψουν πάνω από 1.500 ψαράκια του είδους στο ποτάμι όπου ενδημούν.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα εξαφανισμένο είδος επανεισάγεται επιτυχώς στο Μεξικό και άρα πρόκειται για ένα πραγματικό ορόσημο για την προστασία της φύσης» ανέφερε ο καθηγητής Ομάρ Ντομίνγκεζ από το πανεπιστήμιο Μιτσοακάνα.

Δέκα ψαράκια δημιούργησαν στο εργαστήριο του πανεπιστημίου μια αποικία, την οποία οι επιστήμονες διατήρησαν για 15 χρόνια.
40 θηλυκά κι άλλα τόσα αρσενικά από την αποικία αφέθηκαν ελεύθερα σε μεγάλες, τεχνητές δεξαμενές του πανεπιστημίου, κάτι που τα εξέθεσε σε ημι-ρεαλιστικές συνθήκες διαβίωσης, με μη σταθερή τροφή, πιθανούς ανταγωνιστές, παράσιτα και ασφαλώς θηρευτές – όπως πουλιά, χελώνες και φίδια.

Μετά από τέσσερα χρόνια, ο πληθυσμός αυτός των 80 ψαριών εκτιμάται πως είχε πολλαπλασιαστεί σε 10.000 ψάρια, έτοιμα για μεταφορά στο φυσικό οικοσύστημα του ποταμού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ