Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Γιγάντια μέδουσα έκανε μία από τις πιο σπάνιες εμφανίσεις από το 1899

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το υδρόβιο «φάντασμα» μιας τεράστιας μέδουσας εμφανίστηκε ανοικτά της Καλιφόρνια.

Η «Stygiomedusa gigantea» είχε ανακαλυφθεί ως είδος το 1899 και έκτοτε είναι κυριολεκτικά απειροελάχιστες οι φορές που την έχει δει κανείς. Όταν όμως η ομάδα του ερευνητικού ινστιτούτου του ενυδρείου στον κόλπο του Μοντερέι έκανε έρευνα με βαθυσκάφος τον Νοέμβριο, βρέθηκε «απέναντι» στα τεράστια, δεκάμετρα πλοκάμια της που λικνίζονταν αργά στον βυθό.

Η συγκεκριμένη μέδουσα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ασπόνδυλους θηρευτές των ωκεανών, αλλά ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για αυτήν. Χωρίς πλοκάμια, διαθέτει τέσσερα τεράστια «στοματικά άκρα» που αιχμαλωτίζουν τα θηράματά τους.

Η κεφαλή της μέδουσας μπορεί να φτάσει σε μέγεθος το ένα μέτρο, και τα «χέρια» της τα δέκα μέτρα. Η συμβιωτική του σχέση με τα ψάρια «Thalassobathia pelagica» επαληθεύτηκε το 2003, όταν ερευνητές του ίδιου ινστιτούτου είχαν μαγνητοσκοπήσει τα δύο υδρόβια πλάσματα να κολυμπούν πλάι – πλάι στον κόλπο της Καλιφόρνια.

https://www.instagram.com/bbcnews/p/CX_b0G3qwQa/?utm_medium=copy_link

Το συγκεκριμένο ψάρι, εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε ώστε να κρύβεται από τους δικούς του θηρευτές, χρησιμοποιώντας ως κρυψώνα την ίδια τη μέδουσα. Στα τελευταία 27 χρόνια, οι επιστήμονες του MBARI έχουν καταφέρει να συναντήσουν μια από αυτές τις τεράστιες μέδουσες μόλις επτά φορές, σε βάθη που κυμαίνονται από 750 έως 2.187 μέτρα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ