Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Χιλιάδες νεκροί γερανοί από τη γρίπη των πτηνών στο Ισραήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στο Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 5.200 μεταναστευτικούς γερανούς και ανάγκασε τους αγρότες να θανατώσουν έως και 500.000 πτηνά.

Οι νεκροί γερανοί εντοπίστηκαν στη κοιλάδα Hula, στο βόρειο Ισραήλ.Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 25.000 γερανοί βρήκαν καταφύγιο στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος μιας σημαντικής διαδρομής μετανάστευσης πτηνών. Περίπου 500.000 γερανοί περνούν από το Ισραήλ κάθε χρόνο στο δρόμο προς την Αφρική και ένας μικρός αριθμός μένει πίσω.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε με συμβούλους ασφαλείας και ειδικούς υγείας για να συζητήσουν τις προσπάθειες για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών (H5N1).Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού σε άνθρωπο.

Νεκροί Γερανοί

Η υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Ταμάρ Ζάντμπεργκ περιέγραψε την επιδημία ως «το χειρότερο πλήγμα για την άγρια ​​ζωή στην ιστορία της χώρας» σε ένα tweet της.

Η Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ πιστεύει ότι η ασθένεια εξαπλώθηκε από την κοινότητα Moshav Margaliot στα σύνορα με τον Λίβανο.  Πιθανότατα  οι  γερανοί μολύνθηκαν από μικρότερα πουλιά που είχαν επαφή με φάρμες που έπασχαν από εστίες. Δεκάδες από τα πουλιά βρέθηκαν άρρωστα πριν από σχεδόν 10 ημέρες.

Το υπουργείο Γεωργίας είπε ότι οι αγρότες στο Margaliot απέτυχαν να αναφέρουν το ξέσπασμα όταν ανακαλύφθηκε με αποτέλεσμα την γρήγορη εξάπλωση  της μόλυνσης.  Το υπουργείο εντόπισε επίσης σημεία H5N1 σε τρεις άλλες αγροτικές κοινότητες που έκτοτε έχουν απομονωθεί.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου γνωστοποίησε ότι οι αγρότες αναγκάστηκαν  να σκοτώσουν  500.000 κοτόπουλα καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την κατάσταση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ