Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Αντιπυρικά έργα και καθαρισμοί δασών κατόπιν εορτής με 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίτηση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για το «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών», υπέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε δράσεις όπως καθαρισμοί δασικών εκτάσεων, συντηρήσεις/βελτιώσεις δασικού οδικού δικτύου και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν καθαρισμοί και αντιπυρικά έργα είναι η Πεντέλη, δασικές εκτάσεις στο Καπανδρίτι, η Αίγινα, η Τροιζηνία και τα Μέθανα Πόρου, η Σαλαμίνα και άλλες περιοχές του Πειραιά, τα Μέγαρα, τα όρη Παγώντας και Δίρφυς στη Χαλκίδα, το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, η Στροφυλιά, η Σάμος, η Σκόπελος, η Ικαρία, ο Αίνος στην Κεφαλλονιά κ.ά.

Στο έργο περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελετών και υλοποίηση εργασιών καθαρισμών δασών και δασικών εκτάσεων και συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές που δεν υπάρχουν εγκεκριμένες αντίστοιχες μελέτες όπως στη Ρόδο, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας και στο δάσος Φολόης στην Ολυμπία, στο Λαύριο, στην Κόρινθο και το Ξυλόκαστρο, στο όρος Πάρνηθας και στη Χίο.

Προβλέπονται, επίσης, μελέτες Κατάρτισης Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας σύμφωνα με τις πρόσφατα επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές. Αυτές οι μελέτες θα υπάγονται στην αρμοδιότητα των δασαρχείων, σε περιοχές οι οποίες κρίνονται ως ευάλωτες από πυρκαγιές.

Κατά την ωρίμανση του έργου και σε όποιο στάδιο είναι εφικτό θα συλλέγεται και θα αξιοποιείται η βιομάζα με περιβαλλοντικά και κοινωνικά αειφόρο τρόπο, ενώ θα διερευνώνται οι δυνατότητες ενθάρρυνσης της συμμετοχής των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας στους καθαρισμούς των δασικών περιοχών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ