Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Ελβετία: Η επιστροφή των λύκων διχάζει τις αλπικές κοινότητες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όταν ο πρώτος λύκος επέστρεψε στην Ελβετία πριν από περίπου 30 χρόνια, περιπλανώμενος στα σύνορα με την Ιταλία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ενθουσιάστηκαν. Οι λύκοι όμως πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί και η συνύπαρξη  με τις αλπικές κοινότητες δεν είναι πια αρμονική.

Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αρκετά είδη εξαφανίστηκαν από τις ελβετικές Άλπεις: η καφέ αρκούδα, ο λύγκας και ο λύκος. Τώρα και τα τρία είδη έχουν επιστρέψει εκεί. Οι αρκούδες και οι λύκοι με φυσικό τρόπο, ενώ στην περίπτωση του λύγκα έγινε επιτυχής επανεισαγωγή.

Πλέον οι λύκοι ανέρχονται στους 100 και έχουν σχηματίσει τουλάχιστον οχτώ αγέλες. Η παρουσία τους, ωστόσο,  έχει εξοργίσει τους κτηνοτρόφους, καθώς συνηθίζουν να επιτίθενται στα ζώα τους.

Το καλοκαίρι, η ένωση αγροτών της Ελβετίας διαμαρτυρήθηκε ότι οι επιθέσεις σε κοπάδια έχουν αυξηθεί και αναγκάζονται να παίρνουν νωρίτερα τα ζώα τους από τα καλοκαιρινά βοσκοτόπια, για να τα προστατεύσουν. Ολόκληρη η αλπική οικονομία απειλείται, προειδοποίησαν.

Αυτό τον μήνα, κτηνοτρόφος κοντά στη Βέρνη ξύπνησε και βρήκε επτά από τα 35 πρόβατά του νεκρά. Ένας λύκος, κατά τα φαινόμενα, είχε καταφέρει να πηδήξει πάνω από τον ηλεκτρικό φράχτη που είχε τοποθετήσει για την προστασία του κοπαδιού.

Ακόμη περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι κάποιες αγέλες λύκων δεν δείχνουν «ενδιαφέρον» μόνο για τα πρόβατα, αλλά και για ανθρώπους. Τον περασμένο χειμώνα λύκος εντοπίστηκε να παρακολουθεί παιδιά που μάθαιναν σκι. Τον Αύγουστο, λύκος ακολούθησε αγρότισσα και τον σκύλο της στο καντόνι Γκριζόν. Λίγες ημέρες αργότερα, τρεις λύκοι ακολούθησαν την ίδια αγρότισσα και επιτέθηκαν στον σκύλο.

Στην ίδια περιοχή, πεζοπόροι ανέφεραν ότι τους ακολούθησε αγέλη λύκων. Και αυτό τον μήνα, μια ομάδα παιδιών στο Χάινζενμπεργκ συνάντησαν λύκους στη διαδρομή προς το σχολείο.

Οι λύκοι είναι προστατευόμενο είδος στην Ελβετία. Αυτό σημαίνει ότι  ένας λύκος για να θανατωθεί πρέπει να αποδειχθεί ότι αποτελεί κίνδυνο για ζώα ή ανθρώπους.

Για να συμβεί αυτό η διαδικασία είναι μακριά, καθώς οι αξιωματούχοι θα πρέπει να στείλουν αποδείξεις στο ομοσπονδιακό γραφείο για το περιβάλλον στη Βέρνη, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να κρίνει ξεχωριστά για κάθε περίπτωση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ