Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Μάστορας του στοματικού σεξ το ταπεινό σκαθάρι της Ασίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η φύση έχει τα παράξενά της και το δείχνει. Το δε ζωικό βασίλειο τις δικές του «αρχές».

Για παράδειγμα τα θηλυκά σκαθάρια έχουν μια περίεργη τάση στον εντοπισμό ταιριού ή αν προτιμάτε ερωτικού συντρόφου. Ο παρτενέρ πρώτα περνά «ενδελεχή τεστ» και κατόπιν πιθανώς γίνεται αποδεκτές. Ποιό είναι το τεστ; Πόσο καλός είναι ο υποψήφιος μνηστήρας στο στοματικό σεξ;

Τέτοιου είδους σεξουαλικές πρακτικές «είναι σπάνιο φαινόμενο στα ασπόνδυλα» λένε οι ερευνητές που μελέτησαν τη σεξουαλική ζωή του Platyope mongolica, ενός μικρού, μαύρου σκαθαριού που ζει σε ξηρές περιοχές της Μογγολίας.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα συνέλεξε αρσενικά και θηλυκά άτομα την εποχή του ζευγαρώματος και τα μετέφερε στο εργαστήριο για να καταγράψει τις αναπαραγωγικές συνήθειές τους.

Σε ρόλο ειδωνοβλεψία, οι εντομολόγοι παρακολούθησαν τα θηλυκά να ανασηκώνουν το πίσω μέρος τους για να διαφημίσουν την ερωτική τους επιθυμία. Τα αρσενικά δέχονταν την πρόκληση χωρίς καμία ντροπή: πλησίαζαν τα θηλυκά από πίσω και διέγειραν τα σεξουαλικά τους όργανα με το στόμα –συγκεκριμένα με τις «γναθικές προσακτρίδες», στοματικά εξαρτήματα που λειτουργούν ως αισθητήρια όργανα σε πολλά έντομα.

Όταν τα θηλυκά δεν έμεναν ικανοποιημένα, αποχωρούσαν και άφηναν τα αρσενικά στα κρύα του λουτρού, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Ecology and Evolution.

Θέλοντας να βεβαιωθούν ότι το στοματικό σεξ είναι απαραίτητο συστατικό του φλερτ, δοκίμασαν να κόψουν τις κεραίες των αρσενικών ή να αλείψουν τα γεννητικά όργανα των θηλυκών με βαζελίνη.

Όπως διαπίστωσαν, οι παρεμβάσεις αυτού του είδους σκότωναν το ερωτικό κλίμα και δεν άφηναν περιθώριο ζευγάρωμα.

Ακόμα και όταν τα εμπλεκόμενα όργανα των εντόμων έμεναν άθικτα, έδειξε η μελέτη, τα αρσενικά που δαπανούσαν λιγότερο χρόνο για στοματικό σεξ ήταν λιγότερο πιθανό να γονιμοποιήσουν τις συντρόφους τους με επιτυχία.

Όπως φαίνεται, το στοματικό σεξ είναι για τα θηλυκά ένδειξη καλού υποψήφιου πατέρα.

Και μη χειρότερα…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ