Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Καταρρέει ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» (Φωτό)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντίστροφη μέτρηση φαίνεται πως έχει αρχίσει για έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής, και οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Αν καταρρεύσει, ίσως η στάθμη των υδάτων στη γη, ανέβει έως και τρία μέτρα.

Ο παγετώνας «Thwaites» στη Δυτική Ανταρκτική είναι ο πιο πλατύς στη Γη, με πλάτος 120 χλμ, ενώ εκτείνεται σε βάθος 800 – 1.200 μέτρων στη γραμμή όπου μετατρέπεται από μια μάζα πάγου που βρίσκεται στη Γη σε ένα πλωτό παγετώνα στη Θάλασσα του Αμούνδσεν.

Διαβάστε ακόμη: Σιβηρία: Λιώνει ο πάγος στην «Πύλη της Κολάσεως»

Ο «Thwaites» χαρακτηρίζεται επίσης και ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης», ενώ η κατάρρευσή του θα μπορούσε να εκκινήσει ένα «ντόμινο» κατάρρευσης παγετώνων στην Ανταρκτική αυτήν την δεκαετία.

z3

O «Thwaites» έχει χάσει 900 δισ. τόνους πάγου

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο ρυθμός τήξης των παγετώνων της Δυτικής Ανταρκτικής έχει πενταπλασιαστεί. Οι πάγοι που διαρρέουν σήμερα στη Θάλασσα του Αμούνδσεν ευθύνονται για ποσοστό 4% της ανόδου της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως. Αν ο «Thwaites» κομματιαστεί πλήρως θα απελευθερώσει όλο του το νερό στον ωκεανό και τα επίπεδα της θάλασσας ανά τον κόσμο θα αυξηθούν πάνω από 65 εκατοστά.

O «Thwaites» έχει ήδη χάσει 900 δισ. τόνους πάγου από το 2000, η ετήσια απώλεια πάγου του διπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και τώρα χάνει περίπου 50 δισ. τόνους περισσότερο πάγο από ό,τι δέχεται σε χιονοπτώσεις κάθε χρόνο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο παγετώνας «Thwaites» δέχεται θερμότητα από τον φλοιό της Γης, καθώς βρίσκεται μόλις 10 έως 15 μίλια βάθος κάτω από τη Δυτική Ανταρκτική, σε σύγκριση με περίπου 25 μίλια στην Ανατολική Ανταρκτική.

z2

Αν καταρρεύσει, ίσως η στάθμη ανέβει 3 μέτρα

«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έως και 3 μέτρα, αν παρασύρει και τους γύρω παγετώνες», συμπλήρωσε ο κ. Σκάμπος.

Κάποιοι επιστήμονες άνοιξαν τρύπες μέσα στον πάγο για να κοιτάξουν τον ωκεανό εκατοντάδες μέτρα κάτω από αυτόν, ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα καταδυτικά ρομπότ για να μελετήσουν τη ζώνη γείωσης του παγετώνα. Έλαβαν μετρήσεις θερμοκρασίας και μέτρησαν την αλατότητα του ωκεανού, επιβεβαιώνοντας ότι τα νερά βαθιά κάτω από τον πάγο ήταν αρκετά θερμά ώστε να προκαλέσουν σημαντικό λιώσιμο.

z4

Ορισμένες από τις αλλαγές στον πάγο του «Thwaites» είναι τόσο γρήγορες που οι επιστήμονες τις παρακολουθούν να συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο, όπως η εμφάνιση  ενός γιγάντιου ρήγματος στην ανατολική παγοκρηπίδα πριν από δύο χρόνια.

Η υποχώρηση του παγετώνα «Thwaites» παρακολουθείται στενά εδώ και δεκαετίες από τους επιστήμονες. Το εσωτερικό του συνδέεται με το τεράστιο τμήμα του Πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής που βρίσκεται βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μαζί με τον παγετώνα «Pine Island», αποτελούν τους δύο σημαντικότερους παγετώνες της Ανταρκτικής.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ