Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Σπάνια πλάνα από το ψάρι με το διάφανο κεφάλι και τα φωσφοριζέ πράσινα μάτια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα βίντεο με πλάνα από το σπάνιο ψάρι με το διάφανο κεφάλι, δημοσίευσε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείων του Monterey Bay.

Τηλεκατευθυνόμενο όχημα του Ινστιτούτου κατέγραψε πλάνα από το ψάρι «Βarreleye», με την επιστημονική ονομασία «Macropinna microstoma», στον κόλπο Monterey στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα.

Θεωρείται ένα από τα πιο παράξενα ψάρια, εξαιτίας του διάφανου μετώπου και των φωσφοριζέ πράσινων ματιών του. Σύμφωνα με το cntet, το ψάρι μπορεί να κοιτάξει προς τα πάνω μέσα από το μέτωπό του για να βρει θήραμα. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 2009 περιέγραφαν πώς τα μάτια του μπορούν να περιστραφούν και μπροστά, αλλά και προς τα πάνω μέσα στο διαφανές κεφάλι. Αυτό επιτρέπει στο ψάρι να παρακολουθεί τι μπαίνει στόμα του.

Το ψάρι φτάνει σε μήκος τα 15 εκατοστά και τρέφεται κυρίως με ζωοπλανγκτόν. Οι δύο μικρές εσοχές στο πρόσωπό του είναι στην πραγματικότητα οσφρητικά όργανα, ουσιαστικά ρουθούνια. Ζει στα βάθη των ωκεανών λόγω των ευαίσθητων στο φως σωληνοειδών ματιών τους.

«Τα τηλεχειριζόμενα οχήματα Ventana και Doc Ricketts της MBARI έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.600 καταδύσεις και έχουν καταγράψει περισσότερες από 27.600 ώρες βίντεο, ωστόσο έχουμε συναντήσει αυτό το ψάρι μόνο εννέα φορές», ανέφερε η οργάνωση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ