Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Νότιος Ωκεανός: Αποτελεί ισχυρό «σφουγγάρι» διοξειδίου του άνθρακα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Νότιος Ωκεανός απορροφά πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα απ’ ό,τι απελευθερώνει, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί έναν πολύ ισχυρό ταμιευτήρα άνθρακα.

Ο Ωκεανός διαδραματίζει έναν σημαντικό αποσβεστικό ρόλο των παγκόσμιων επιπτώσεων των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Η σχετική έρευνα υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, τη NASA και τη ΝΟΑΑ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Nature». Οι εναέριες παρατηρήσεις συλλέχθηκαν επί σχεδόν μια δεκαετία, από το 2009 έως το 2018, κατά τη διάρκεια τριών αποστολών πειραματικών πτήσεων: ATom, HIPPO and ORCAS.

Στη μελέτη διαπιστώνεται πως ο Νότιος Ωκεανός απορροφά σημαντικά περισσότερο CO2 το καλοκαίρι του Νοτίου Ημισφαιρίου από ό,τι απελευθερώνει τον χειμώνα, καθιστώντας τον ένα ισχυρό ταμιευτήρα άνθρακα. Τα δεδομένα από τις αποστολές ερευνητικών αεροσκαφών έδειξαν επίσης μεγαλύτερη απορρόφηση άνθρακα από τον Νότιο Ωκεανό και μικρότερη απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, στις οποίες χρησιμοποιούνταν δεδομένα οξύτητας ωκεανού από πλωτούς αισθητήρες.

Ο ωκεανός λειτουργεί ως σφουγγάρι για το CO2

Όταν οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, μια ποσότητα αυτού του αερίου απορροφάται από τον ωκεανό, επιβραδύνοντας την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής. Το κρύο νερό από τον βαθύ ωκεανό ανεβαίνει στην επιφάνεια, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «ανάβλυσμα» –upwelling. Όταν βρεθεί στην επιφάνεια, το ψυχρότερο νερό απορροφά το CO2 από την ατμόσφαιρα – συχνά με τη βοήθεια των φωτοσυνθετικών οργανισμών που ονομάζονται φυτοπλαγκτόν – πριν βυθιστεί ξανά.

a11 1
 H φυσική διαδικασία του «αναβλύσματος» ψυχρών υδάτων (Upwelling) στους ωκεανούς, κατά την οποία τα θερμότερα επιφανειακά ύδατα εκτοπίζονται μακριά από τις ακτές από κρύο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό που «αναβλύζει» από κάτω. Οι συνθήκες είναι βέλτιστες για άνοδο ψυχρών υδάτων κατά μήκος των ακτών, όταν πνέουν επιφανειακοί άνεμοι κατά μήκος των ακτών. Πηγή: ΝΟΑΑ

Τα μοντέλα υπολογιστών που βασίζονται σε μετρήσεις του CO2 και άλλων ιδιοτήτων των ωκεανών, υποδηλώνουν ότι το 40% του ανθρωπογενούς CO2 στους ωκεανούς, παγκοσμίως, απορροφάται αρχικά από την ατμόσφαιρα στον Νότιο Ωκεανό, καθιστώντας τον ένα από τους πιο σημαντικούς ταμιευτήρες άνθρακα στον πλανήτη μας. Για την εκτίμηση της ροής του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφήθηκε και απελευθερώθηκε από τον Νότιο Ωκεανό, δημιουργήθηκαν τα προφίλ των κατακόρυφων μεταβολών των ατμοσφαιρικό συγκεντρώσεων CO2 πάνω από τον ωκεανό για όλο τον χρόνο και κατά τη διάρκεια του εποχιακού κύκλου του άνθρακα.

a1 1
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη ροή του άνθρακα μέσα και έξω από τους ωκεανούς της Γης, συμπεριλαμβανομένων των ανέμων στην επιφάνεια της θάλασσας. Το μοντέλο αυτό δείχνει περιοχές όπου το CO2 απορροφάται (μπλε χρώμα) από τον ωκεανό και εκείνες στις οποίες απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα (κόκκινο χρώμα). Πηγή: NASA’s Scientific Visualization Studio / Δεδομένα από ECCO-Darwin Global Ocean Biogeochemistry Model

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ